Home / TEMA DANA / POTPISAN SPORAZUM O OTCEPLJENJU JUGA SBIJE…

POTPISAN SPORAZUM O OTCEPLJENJU JUGA SBIJE…

Albanski premijer Edi Rama dogovara sa albanskim partijama iz Bujanovca, Preševa i Medveđe taktiku za otcepljenje ove tri opštine od Srbije.

Gent Cakaj, šef albanske diplomatije i najbliži saradnik Edija Rame, prisustvovao je u Tirani potpisivanju sporazuma političkih predstavnika Albanaca sa juga Srbije o zajedničkom nastupu na predstojećim parlamentarnim izborima. Albanci su dobili nalog da zajedno izađu na birališta i kroz srpski parlament pokrenu proces stavanja „Velike Albanije“?!

Nacionalno jedinstvo

Kako prenosi portal albanskog „Top čanela“ Cakaj je sa političkim predstavnicima Albanaca sa juga centralne Srbije razgovarao o formiranju zajedničke liste „Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina“ čiji naziv direktno aludira na takozvanu „preševsku dolinu“ koju Albanci već neko vreme žele da otcepe od Srbije.

– Ovo je dokaz kako partije mogu da se okupe oko nacionalnog jedinstva. Ova lista imaće nezamenljivu funkciju u pokretanju širokog spektra pitanja sa kojima se suočavaju Albanci u „preševskoj dolini“, koja se tiču obrazovanja, veće zastupljenosti u državnim institucijama i slobodne upotrebe albanskih nacionalnih simbola. Vlada Albanije neće oklevati da podrži ovu zajedničku listu – rekao je Cakaj i tako potvrdio da zvanična Tirana direktno stoji iza albanskog plana da otcepe opšrine medveđu, preševo i Bujanovac.

Komentarišući ove navode, ministar odbrane Aleksandr Vulin kaže da ono što je dozvoljeno Albancima ne može biti zabranjeno Srbima.

– Građani Srbije albanske nacionalnosti imaju pravo da se udružuju i politički organizuju. Opak, Albanci nisu morali da se okupljaju u Tirani i tamo potpisuju dogovor o nastupu na izborima u Srbiji. Ali kada su to već uradili, uz prećutnu saglasnost EU, onda svi treba da znaju da ono što je dozvoljeno Albancima ne može biti zabranjeno Srbima. Oni koji ćute o okupljanju Albanaca u Tirani neka budu još tiši kada u Beogradu svi Srbi budu dogovarali i usaglašavali svoju politiku i izborne nastupe sa Vladom i predsednikom Srbije – podvlači Vulin.

Pokušaj secesije

Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, ocenjuje da potpisan sporazum pokazuje pokroviteljski odnos albanskih zvaničnika prema pripadnicima albanske manjine u Srbiji.+

– Ispovremeno, ovo pokazuje i platformu za njihov nastup u skupštini, odnosno plan da se kroz legalne institucije države Srbije otvori pitanje secesije opština na jugu Srbije u sklopu eventualnog rešenja pitanja KiM. Simptomatično je da sporazum nije potpisan u Prištini, već u Tirani, što govori u prilog tome da predstavnici Albanaca i tri opštine na jugu Srbije nemaju poverenje u svoje zemljake u prištini – zaključuje Paić.

Check Also

BLIŽI SE RAT NA DALEKOM ISTOKU: KAD POČINJE SUKOB KINE I SAD OKO TAJVANA?!

Neočekivano koliko i obeshrabrujuće, američki i kineski mediji došli su do konsenzusa koji nisu tražili. …