Home / AKTUELNO / VOJSKA SRBIJE NA NAJVIŠEM STEPENU BORBENE GOTOVOSTI! Evo šta to znači..

VOJSKA SRBIJE NA NAJVIŠEM STEPENU BORBENE GOTOVOSTI! Evo šta to znači..

Stepen najviše borbene gotovosti na koji je juče, po naređenju predsednika Republike i načelnika Generalštaba, podignuta Vojska Srbije, označio je stanje pripravnosti za dejstvo svih ključnih jedinica naših oružanih snaga. To se, pre svega, odnosi na snage za hitno reagovanje, kao i na komande i pripadnike jedinica za podršku.

Znak za ubrzane pripreme za akciju dat je Specijalnoj brigadi, delu Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Gardi i pojedinim bataljonima u svim brigadama Kopnene vojske. Ovaj nivo spremnosti podrazumeva okupljanje ljudstva, proveru tehnike i uspostavljanje gotovo neprekidnog dežurstva na komandnim položajima.

Kako se objašnjava u vojnom vrhu, u miru deo jedinica i ljudstva neprekidno je u sistemu dežurstva, a reč je o najvitalnijim snagama, koje su neprekidno spremne za reagovanje.

– Kada se izda komanda za viši nivo gotovosti, krug jedinica koje su nagotovs proširuje se po unapred pripremljenim planovima. U praksi to znači okupljanje starešina, izdavanje naređenja oficirima, podoficirima i vojnicima da ne napuštaju matične garnizone, kao i stavljanje tehnike u punu operativnost.

Sve komande i jedinice Vojske Srbije imaju razrađene planove delovanja zavisno od procene rizika i potrebe da se reaguje. Ključnu ulogu u ovom procesu ima Generalštab Vojske Srbije. U njemu je smešten Operativni centar preko koga se proverava spremnost svake pojedinačne jedinice, ali i izdaju naređenja koja dolaze iz državnog i vojnog vrha.

Prilikom zaoštravanja krize na Kosovu i Metohiji, alarm se između ostalih jedinica prvo pali u Drugoj i Četvrtoj brigadi Kopnene vojske, čije su komande u Kraljevu i Vranju. Zona njihove odgovornosti prostire se do administrativne linije sa KiM, a u svom sastavu imaju borbena vozila, tenkove i tešku artiljeriju.

Svoje planove, međutim, ima i Priština, a najrizičniji je pod kodnim nazivom “Zlatna sablja”. U njegovom središtu je operativna razrada upada na sever pokrajine i uspostavljanje vlasti u ovom delu KiM. Pojedini njegovi elementi primenjeni su prilikom hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, kao i tokom jučerašnjeg upada na Gazivode. Ovaj plan napravljen je u saradnji sa Amerikancima i zapadnim stručnjacima za bezbednost.

Glavna snaga Prištine, pored jedinice ROSU koja je juče bila nosilac akcije hapšenja Srba sa severa Pokrajine, jesu i jedinice KBS, koje su viđene da prerastu u tzv. vojsku Kosova. Sve snage koje Priština ima na raspolaganju mnogo su slabije obučene, opremljene i naoružane od jedinica Vojske Srbije. Koriste mahom lako pešadijsko naoružanje, ali u procesu su nabavke artiljerijskih sredstava, raketnih bacača i pet savremenih helikoptera.

(Novosti)

Check Also

AMERIČKI ANALITIČAR: SPORAZUM O KOSOVU U VAŠINGTONU BIĆE ZABORAVLJEN POSLE IZBORA U SAD- A SRBIJA U EU NEĆE UĆI NIKAD

Sporazum koji su u Vašingtonu potpisali Beograd i Priština ne donosi ništa novo, jer je …