Home / TEMA DANA / DRAMATIČNA SITUACIJA: PRETI LI SVETU RAT RUSIJE I IZRAELA..?

DRAMATIČNA SITUACIJA: PRETI LI SVETU RAT RUSIJE I IZRAELA..?

Mogu li ruska i izraelska armija doći u direktan sukob u Siriji – pitanje je o kojem posle odluke Kremlja da pošalje sisteme S-300 sirijskoj armiji raspravljaju ne samo vojni eksperti.

Situaciju je učinio još dramatičnijom izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman, rekavši da će uništiti S-300 ako oni budu gađali izraelske avione. Na to će, slažu se ruski vojni eksperti, Moskva morati da odgovori, jer se uveliko govori da će Sirijcima ruski instruktori pomagati da koriste S-300.

Eventualna nova pogibija ruskih vojnika i oficira u Siriji sigurno bi uticala na brz i žestok odgovor Rusije jer bi u protivnom ćutanje izazvalo, kako se ocenjuje u Moskvi, buru nezadovoljstva u Rusiji i podsmeh na međunarodnoj sceni.

– Izrael će se sada sigurno uzdržati od ulaska svojih aviona u sirijski vazdušni prostor. Izraelskom ministru Avigdoru Libermanu, bivšem sovjetskom građaninu rodom iz Moldavije sigurno je jasno da je opasno provocirati Ruse i dovoditi u pitanje njihov ponos kao i kvalitet vojne tehnike – slažu se gotovo svi ruski vojni stručnjaci.

– Mi, sigurno, nećemo dozvoliti da Izrael uništii sisteme S-300 koje je kupila Sirija. Oni neće biti dovezeni na ledinu bez zaštite drugim sistemima.

Bez obzira na to što S-300 nisu novi sistemi i o njima sigurno dosta toga znaju Amerikanci, verni saveznici Izraela, njih ne treba potcenjivati tim više što će oni imati podršku druge ruske vojne tehnike. Iskusni ruski generali, među kojima je i aktuelni ministar odbrane Sergej Šojgu, znaju da bi izraelski avioni ako krenu da unište S-300 nastojali da im se neprimetno približe, a nije isključeno da pokušaju to da naprave i njihovi diverzanti.

– U Izraelu sigurno ima i onih koji sada razmišljaju kako da obrukaju Ruse i njihove S-300. Nije isključeno da im u tome pomognu Amerikanci – kaže penzionisani pukovnik Vladimir Voejkov, koji je bio na čelu ruskog puka PVO, danas stariji saradnik Instituta vojno-političkih problema.

– Ako se Izrael upozori da će na komandnim mestima sirijskih S-300 biti ruski instruktori, oni će morati da shvate da gađanje po ruskim posadama znači automatski rat sa Rusijom.

Inače, eksperti tvrde da će, ako Sirija dobije pet, šest diviziona S-300, moći da pokrije celo svoje nebo.

Sa druge strane, pukovnik Aleksandar Babakin, stariji saradnik Naučno-istraživačkog instituta Ministarstva odbrane RF, kaže da u Siriji Rusi imaju REB „Krasuha 4“ i R-330Ž „Žitelj“, kao i kompleks aktivnih smetnji „Ričag-AV“. Ali, kako ističe, nema sumnje da će Rusi dovesti u Siriju i najnovije sisteme „Divnomorje“ kao i one koji do sada nisu pokazivani javnosti.

– TI sistemi mogu da stvore neprobojnu kupolu nad obalom Sirije i Crnim morem u radijusu od nekoliko stotina kilometara. Uostalom, nije se slučajno žalio ameriki general Rajmond Tomas da se radiolektronskim uređajima guše sistemi američkih aviona u Siriji. Američki avioni rade na posebnom dijapazonu veza, ali ga Rusi znaju – kaže pukovnik Babakin.

Pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov potvrdio je da će Putin i izraelski premijer Benjamin Netanijahu nastaviti da održaaju kontakte bez obzira na nedavni incident kada su u blizini sirijske obale izraelski avioni isprovocirali situaciju u kojoj su Sirijci pogodili raketom S-200 ruski izvođački avion „Il-20″…

– Putin i Netenijahu su se često sretali i mislim da će tako i nastaviti – kažu u Kremlju.

Na drugoj strani i mediji u Tel Avivu su citirali Netenijahua koji je rekao „da će i dalje biti u vezi sa Putinom i nastaviti pregovore“.

Lavrov: Krenula isporuka

Veliki ruski brod je ove sedmice prošao kroz Bosforski moreuz, krećući se prema luci Tartus, u Siriji, a ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov potvrdio je da je već počela isporuka raketnih sistema S-300.

– Kako je predsednik Putin kazao, koraci će biti preduzeti sa ciljem da se osigura stoprocentna bezbednost našeg vojnog osoblja i kontingenta u Siriji i mi ćemo ih primeniti – istakao je Lavrov.

„Pametne“ rakete

Vojno rukovodstvo Rusije je više puta izjavljivalo da će se nova vojna tehnika praviti uvažavajući iskustvo iz poslednjih ratova, pre svega onog u Siriji. Tako je već ruska vojna industrija napravila „pametnu“ raketu koju će koristiti PVO sistem srednjeg dometa „Buk-M3“ pa će biti daleko efikasniji nego do sada. Tu raketu su već sada nazvali „lovac tomahavka“. Konstruktori tvrde da se ona bitno razlikuje od „Bukova“ koji su se prvi put pojavili u sovjetsko vreme osamdesetih godina prošlog veka kada su zamenili zastarele sisteme „Kub“.

(Novosti)

Check Also

POSLEDICE ĆE BITI UŽASNE: VAŠINGTON SE UPUSTIO U “FRONTALNI NAPAD”, KOJI PRETI DA SE PRETVORI U EKONOMSKU KATASTROFU ZA CEO SVET

Izraelski politički ekspert Jakov Kedmi opisao je suštinu američke strategije protiv Kine, koja bi na …