Home / AKTUELNO / VOJSKA SRBIJE UPOZORILA KFOR: AKO ŠIPTARI UĐU NA SEVER ULAZIMO I MI

VOJSKA SRBIJE UPOZORILA KFOR: AKO ŠIPTARI UĐU NA SEVER ULAZIMO I MI

Nema jedinstvenog apela međunarodne zajednice na Prištinu za ukidanje taksi na robu iz Srbije i zato one opstaju, kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je rekao da SAD imaju interes da se takse ukinu, nastavi dijalog, jer žele za sebe politički plus.

„Neke zemlje EU ne žele to i stalno pričaju Ramušu Haradinaju da ne ukida takse. Oni hoće da se dijalog nastavi i kad svi sednu za pregovarački sto, onda da se ukinu takse„, rekao je Dačić za TV Pink.

Podseća da Velika Britanija ne osuđjuje poteze Prištine i da su pri stavu da nema promene granice. I Nemačka, dodaje, nije saglasna sa promenom granica, ali da ne podržava ono što Haradinaj radi.

„Velika Britanija, po našem mišljenju, hrabri Haradinaja da ne ukine takse, ne sviđa im se ideja za kompromis i ne sviđa im se što nisu vodeći faktor. Ne razmišljaju da treba da se reši to pitanje. Predlažu rešenja koja podrazumevaju da treba da priznamo Kosovo u okviru postojeće granice i da sever Kosova ima široku autonomiju“, rekao je Dačić.

Uvođenjem taksi i usvajanjem platforme Priština je, kako kaže, zaustavila dijalog, a stav Beograda je da može biti nastavljen samo kada se takse ukinu. „Otežavajuća okolnost je, smatra šef srpske diplomatije, što predstoje izbori u EU, ali i američki izbori, te se može desiti da se demokrate vrate na vlast u SAD, koje zastupaju stav da nema šta da se razgovara i da Srbija treba da prizna Kosovo.

Upitan da li je platformu pisala Priština ili su je dobili sa strane, Dačić je rekao da misli da je pisana u Prištini, ali da je umešano više faktora i da je svako po nešto dodavao.

„Nijedan dokument nije bio protiv dijaloga kao platforma. Time se poništava Briselski sporazm. U platformi je naveden spisak želja koji Srbija treba da ispuni. Ta platforma za nas nema nikakav značaj, niti ćemo nešto iz nje prihvatiti. To je pokazatelj koliko su protiv kompromisnog rešenja“, naglasio je ministar.

Govoreći o akciji „čelični prsten“ Dačić je rekao da je Srbija upozorila KFOR i NATO da će Srbija da interveniše ako budu napadnuti Srbi na KiM. „Srbija neće dozvoliti napad na Srbe na severu KiM. Naravno, neće dozvoliti napad na celom Kosovu, ali je sever njihova opsesija“, zaključio je ministar.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …