Home / AKTUELNO / VRELI TALAS NAD EVROPOM DOBIO IME: „Lucifer“ se nadvio nad 11 DRŽAVA, region i Srbija NAJGORE PROŠLI (MAPA)

VRELI TALAS NAD EVROPOM DOBIO IME: „Lucifer“ se nadvio nad 11 DRŽAVA, region i Srbija NAJGORE PROŠLI (MAPA)

Delovi južne i istočne Evrope hvataju se danas u koštac sa temperaturama iznad 40 Celzijusovih stepeni, pogodjeni vrelim talasom koji su Italijani nazvali „Lucifer“, a koji je rasplamsao šumske požare i naškodio usevima, ali i doneo žrtve, prenosi Rojters.
500

Italijani su toplotnom talasu dali ime „Lucifer“. Pod njegovim uticajem je još 11 država u kojima su na snazi opasne vremenske prilike. Među njima su Srbija, Mađarska, Rumunija, Hrvatska, Poljska, navodi „Miror“, na mapi koju objavio „Meteoalarm“ jasno se vidi da je Srbija jedna od tri zemlje koje se u potpunosti nalaze u crvenoj zoni. Pored Srbije, to su još Hrvatska i Mađaraska.

– Vatrogasci imaju pune ruke posla u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Hrvatskoj, a vlasti su preporučile stanovnicima da ostanu u kućama i piju veće količine vode – navodi Rojters, uz napomenu da se i za iduću nedelju na ovim prostorima očekuju temperature oko 40 stepeni.

Najmanje dve osobe izgubile su život zbog posledica vrućine – jedna u Rumuniji, a druga u Poljskoj – dok su mnogi prebačeni u bolnicu nakon što su pretrpeli toplotni udar, sunčanicu ili su imali druge zdravstvene tegobe vezane za ekstremne vremenske uslove.

Brojne države izdale zdravstvena upozorenja

U pojedinim oblastima u Evropi zabeležene su najekstremnije vrućine u poslednjih najmanje 10 godina, pošto su temperature dostigle 42 stepena, a brojne države izdale su zdravstvena upozorenja. Visoke temperature očekuju se narednih dana u delovima centralne Evrope i na Balkanu, navedeno je na sajtu „Meteoalarm“.

Visoke temperature u Italiji, za 10 stepeni više od prosečnih za ovo doba godine, izazvale su požare, a Ministarstvo zdravlja je zbog vrućine izdalo „crveni alarm“ za više desetina gradova. Crveni meteoalarm je na snazi i u Firenci, Rimu, Veneciji i Veroni, a na najvećem udaru su turisti, koji veći deo dana, pod suncem, provode na otvorenom.

Do sada su izdata upozorenja na velike vrućine u ukupno 26 velikih evropskih gradova, pošto se očekuje da još jedan toplotni talas udari Evropu, pošto se bude izmestio iz Afrike preko Sredozemnog mora.

Očekuje se da će toplotni talas trajati barem do ponedeljka.

U regionu crveni alarm

U Srbiji će do kraja sedmice biti veoma toplo s maksimalnom temperaturom od 37 do 42 stepena, a od ponedeljka se očekuje kratko osveženje. Na snazi je i dalje upozorenje na visoke temperature.

Rumunski meteorolozi juče su proglasili crveni meteoalarm u naredna dva dana za 12 oblasti na zapadu te zemlje, gde se očekuju temperature do 42 stepena Celzijusa, dok je narandžasti meteoalarm proglašen za ostatak Rumunije.

Meteorolozi u Hrvatskoj saopštili su danas da će talas vrućine u pojedinim delovima te zemlje oboriti dosadašnje rekorde, jer temperature prelaze i 40 stepeni. U Hrvatskoj su visoke temperature i turistička sezona gotovo utrostručile broj intervencija Hitne pomoći, posebno na Jadranu.

Crnogorski Institut za javno zdravlje savetovao je gradjane da zbog najavljenog toplotnog talasa do 10. avgusta borave u hladu i izbegavaju direktno izlaganje suncu, kao i izlaske tokom najtoplijeg dela dana

(Blic)

Check Also

MOŽDA STE VEĆ PRELEŽALI KORONAVIRUS: OVO JE OSAM JASNIH ZNAKOVA DA SE VAŠ ORGANIZAM SAM IZBORIO SA NJIM

VIRUS KORONA moguće je, bar kako to poslednjih dana tvrde stručnjaci, preležati i na nogama. …