Home / AKTUELNO / VUČIĆ BESNEO NA AMBASADORE– A ONDA JE NASTAO MUK: Američki ambasador Kajl Skot poslao skrivenu pretnju Srbiji

VUČIĆ BESNEO NA AMBASADORE– A ONDA JE NASTAO MUK: Američki ambasador Kajl Skot poslao skrivenu pretnju Srbiji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM da je politika Srbije da po svaku cenu očuva mir! Stranim ambasadorima poručio je da neće dozvoliti da srpku vojsku ili policiju svedu na reon Ade Ciganlije.
Premijer je kritikovao stavove i pritiske pojedinih ambasadora u Beogradu u vezi sa dijalogom u Briselu.

– Jedino što im je bitno je da što više laži plasiraju što većem broju novinara. A za to ih niko ne opominje. Lažu da Srbija šalje vojsku. Nama ambasadori neće odlučivati gde će da nam bude vojska. Makar politički platio glavom, naučiću ih pameti sve!

Pričali su da Srbija hoće da zauzme Kosovo, kao što Rusija hoće da zauzmu Krim. Neće mi ambasadori određivati da li će srpska policija da bude u Vršcu ili Kuršumliji. Neću dozvoliti da srpku vojsku ili policiju svedu na reon Ade Ciganlije – istakao je Vučić, ne želeći da navodi o kojim ambasadorima je reč.

– Ne brinite, to sam im rekao u lice. U lice sam im rekao šta mislim o njihovoj politici i bezobraznom ponašanju prema Srbiji. Nemam problem da to na ovaj način kažem – naglasio je predsednik vlade.Kako je rekao, ljudi ne bi verovali šta je sve slušao, dok sve vreme radi na tome da smiri ljude na severu.

Sad sam vam u lice rekao da neću da vam dam da selite srpsku policiju i vojsku na Adu Ciganliju i da nećete da odlučujete o tome nikad u Srbiji, sad me srušite, organizujte to, vidim kako vam uspešno ide u okolnim zemljama. Radite šta hoćete – poručio je Vučić.

Govoreći o dijalogu u Briselu, premijer je objasnio:
– Mi smo prihvatili sve što su nam oni predlagali, ali dovedeni smo da nešto ne prihvatimo, da bismo bili krivi za sve, da na jednu stvar kažemo ne, da bismo bili odgovorni za sve – rekao je Vučić

To treba da znaju građani, a imam bezbroj dokaza i svedoka, beleške – rekao je Vučić.
Kako je premijer objasnio, prištinska strana je sve vreme menjala predloge.

– U sat vremena neko četiri puta menja predloge koje posle naše saglasnosti opet menja i kaže puj pike ne važi – izjavio je premijer i pojasnio:

– Počinili smo mnoge kompromise kako bismo sačuvali mir za celu Srbiju i njene građane, kao i građane na Kosovu. 8. decembra došlo je do dogovora oko samog mosta u Kosovskoj Mitrovici, u međuvremenu, prištinska delegacija je rekla da oni nisu ovlašćeni da sklapaju taj sporazum i povukli se.

Puj pike ne važi. Ni kosovski zakoni po kojima je taj potporni zid u nadležnosti lokalnine samouprave – precizirao je Vučić.

On je zamolio Srbe sa KIM da ostanu dostojanstveni i da čuvaju svoje srpsko ime.
– Ne nasedajte na provokacije, ostanite na svojim ognjištima, Srbija će biti uz vas – rekao je Vučić

On je istakao da se i ovog puta Priština nije pridržavala dogovora iz Brisela da se ne daju izjave o samom sastanku, aludirajući na gnusne laži Hašima Tačija koji je nešto ranije izjavio da Beograd širi propagandu.

– Nekome je nečista savest, a nas optužuju za propagandu. Tražim od Federike Mogerini i Evropske unije da to jasno kaže. To da su svi jednako krivi je nemoguće – decidan je Vučić.

Nije američki ambasador dugme, diplomatska poruka Vučiću

Ambasador SAD Kajl Skot izjavio je da je važno da se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto i da se nastavi put stabilnosti.

Skot je na pitanje novinara kako procenjuje bezbednosnu situaciju na Kosovu, rekao da treba izbegavati izjave koje bi podizale tenzije i pogoršale situaciju

“To je samo mala neravnina na putu. Najvažnije je da krenemo putem normalizacije, putem razgovora, da izbegnemo sve izjave koje bi mogle da pogoršaju situaciju, da se vratimo za pregovarački sto”, rekao je Skot.

Skot je, upitan da li se prepoznao u jučerašnjoj izjavi premijera Aleksandra Vučića da su određeni ambasadori pokušali da vrše uticaj, pa čak i na to gde će biti smeštene srpske jedinice, rekao da nije razumeo premijera i da Vučića treba pitati na šta je konkretno mislio.

U Briselu su u sredu održani na najvišem nivou, prisutni su bili Nikolić, Vučić kao predstavnici Beograda i u ime Prištine kosovski premijer i predsednik Isa Mustafa i Hašim Tači.

Ipak, posle razgovora uz posredstvo visoke predstavnice EU Federike Moderini nije bilo nikakvih izjava, a Dojče vele je objavio da je “atmosfera bila veoma loša” i da nikakvog rezultata nije bilo.

Vučić i Nikolić su nakon toga održali niz sastanaka sa kosovskim Srbima, kao i ambasadorima SAD, Kine i Rusije.

Premijer je u pauzi sastanka s predstavnicima kosovskih Srba u Raškoj u četvrtak rekao da su predstavnici Prištine tokom “teških razgovora” stalno menjali predloge.

“U sat vremena neko četiri puta menja predloge koje posle naše saglasnosti opet menja i kaže – puj pike ne važi”, izjavio je premijer.

Vučić je rekao da je delegacija Srbije u Briselu prihvatila sve što je predlagano.

(B92,Tanjug,Informer)

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …