Home / AKTUELNO / VUČIĆ: Kada bi Srbija ušla u NATO to bi REŠILO naše probleme, ALI evo šta bi se onda DESILO… (VIDEO)

VUČIĆ: Kada bi Srbija ušla u NATO to bi REŠILO naše probleme, ALI evo šta bi se onda DESILO… (VIDEO)

Premijer Aleksandar Vučić izjavio da bi Srbija ulaskom u NATO rešila veliki deo svojih problema, ali bi to bilo protiv volje 75 odsto naroda.

vucic

U suprotnom i onih 70 odsto kojih bi da budemo uz Rusku Federaciju treba da razmišljaju o tome gde nam je tržište i da od nečega mora da se živi, kazao je on na predavanju studentima na Fakultetu za bezbednost.

Vučić je naglasio u tom smislu da je cilj Srbije da održimo našu vojnu neutralnost, da uđemo u EU, ali i da imamo najbolje moguće odnose sa Ruskom Federacijom i Kinom.

„Do sada smo uspeli u tome. Imamo izjave i priznanje i Putina i Rogozina da Srbija i Rusija nisu imali nikada bolje odnose. Iz SAD i EU poručuju da nikada bolju saradnju nismo imali, a o odnosima sa Kinom i da ne govorimo“, rekao je Vučić.

Vučić je govoreći na Fakultetu bezbednosti rekao da ima onih koji bi da Srbija uđe NATO ali i objasnio da bi to bilo, protiv volje 75 odsto naroda i nagalsio da je donosio i odluke protiv kojih je bilo i 95 odsto kada su, na primer, bile u pitanju mere fiskalne stabilizacije, ali da se to nikako ne može porediti. Kako je rekao takva jedna odluka donela bi duboke podele i razdor u nacionalnom biću koje bi trajale decenijama i imle dugoročne posledice.

S druge strane, 70 odsto onih koji bi da budemo protiv zapada uz Rusiju treba da vode računa sa kim Srbija ekonomski posluje, trguje i šta bi nam takva jedna odluka donela. Kako je rekao nama ostaje da vodimo politiku vojne neutralnosti sa ciljem ulaska u EU, ali i najboljih odnsosa sa Rusijom i Kinom.

Premijer Srbije kaže da se na globalnom planu osim SAD, Kine i Rusije kao velika sila nameće i Evropa bez Velike Britanije, da će se ubuduće insistirati da se ne zna ko je šef EU, ali da je svima jasno ko je to.

On je na predavanju rekao i da 21 vek nije vek bez sukoba i da imamo veliki broj nerešenih problema i pitanja, ali da se na globalnom planu prilike razlikuju od onih pre 30 godina, kada smo imali jednu dominantnu vojni, političku i ekonomsku silu.

„Danas je SAD i dalje najsnažnija sila, ali sa značajnim približavanjem nekih drugih zemalja. Dramatično se po ekonomskoj, vojnoj i političkoj snazi približava Kina, vojnoj i političkoj snazi Rusija. Imate po prvi put da se pokušava Evropa da nametne kao globalna sila bez Velike Britanije“, naglasio je Vučić.

On je pojasnio da je danas zadatak nemačkih i ostalih diplomata da Evropu postavljaju kao ekonomsku i političku globalnu silu, ali doćeće trenutak da se razvije Junkerova ideja o stvaranju evropske vojske. „Evropa sa Nemačkom na čelu računa da nikada nije oružje i oruđe imalo presudan značaj, već moralni aspekt na kojem Nemačka i Evropa insistiraju“, naglasio je on.

Osim ove četiri zemlje, tu su, kako je rekao, i jake pojedinačne zemlje kao što je Japan, Indija, Velika Britanija koji su bliski SAD. „Čini se da u Africi predstoji žestoka bitka u kojoj tri od četiri sile vode bitku na dominaciju, Kina, Evropa i Amerika“, naglasio je on.

Posle izlaska Velike Britanije iz EU, Evropa se, kako kaže, još jasnije nameće kao svetska sila, da se insistira na tome da se ne zna ko je šef Evrope, iako je svima jasno ko je šef.

Pogledajte video:


(Izvor: b92.net)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …