Home / IZA KULISA / SENZACIONALNO OTKRIĆE: Pronađena ogromna jaja dinosaurusa stara 70 MILIONA GODINA (VIDEO)

SENZACIONALNO OTKRIĆE: Pronađena ogromna jaja dinosaurusa stara 70 MILIONA GODINA (VIDEO)

dinosaurus- jaje- embrion

Naučnici su pronašli ogromnu gomilu netaknutih gigantskih jaja dinosaurusa za koje se veruje da su stara 70 miliona godina.

Istraživači kažu da su jaja okruglog oblika i da su pripadala dinosaurusima biljojedima, koji su živeli u davno doba krede.

Smatra se da su skamenjena jaja dinosaurusa stara 70 miliona godina, o čemu je govorio i Ki Li Čeng iz arheološkog instituta Guangdong.

– Našli smo pet jaja, tri su uništena, ali su još vidljiva. Preostala dva imaju otiske u kamenu. Jaja su okruglog oblika, i pripadala su dinosaurusima biljojedima – rekao je Čeng.

Ljuske, otkrivene na jugoistoku Kine, pronađene su na dubini od osam metara, očuvane u crvenom pesku.

Pošto je ranije bilo sličnih otkrića na području Fošana, ovaj kraj je stekao reputaciju mesta, koje je naučnicima značajno za istraživanje perioda krede.

– Postoje dve stvari koje se izdvajaju kad je u pitanju Sanšui basen, jedna je što je bogat mineralima, a druga je što je bogat fosilima među kojima mogu da se nađu i jaja dinosaurusa – izjavio je Liu Džianksiong, glavni geolog u Fošanu za Skaj njuz.

– Ovo otkriće je značajno za istraživanje klime u paleolitu, kao i istraživanje sedimentnog okruženja – zaključio je geolog.

Fosili jaja su preneti u lokalni muzej i tamo će se proučavati, prenosi Dnevni avaz.

Pogledajte video:


(Agencije)

Check Also

„AKO SAM KRAO, TO JE BILO ZA…“ ISPLIVALO SLOBINO NIKAD VIĐENO PISMO, IZ ZATVORA JE OTKRIO SVE

Nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević lično je 2. aprila 2001. napisao istražnom sudiji Okružnog suda …