Home / IZA KULISA / ČUDO U TRŠIĆU: „ODJEDNOM SE POJAVILA, NE MOŽEMO DA SPAVAMO OD MISTERIOZNE VRELINE, MORAMO DA SE ISELIMO IZ KUĆE“ (FOTO)

ČUDO U TRŠIĆU: „ODJEDNOM SE POJAVILA, NE MOŽEMO DA SPAVAMO OD MISTERIOZNE VRELINE, MORAMO DA SE ISELIMO IZ KUĆE“ (FOTO)

Foto: S. Pajić / RAS Srbija
Foto: S. Pajić / RAS Srbija

Poslednjh mesec dana u kući poridice Mitrović iz Tršića temperatura se penje i iznad 40 stepeni Celzijusa iako su odavno prestali da lože.

Da se nešto čudno dešava shvatili su kada su osetili toplotu na pločicama u hodniku, kraj ulaznih vrata, gde je, inače, uvek hladnije, a onda se toplota počela pojavljivati na podu i u drugim sobama.

Kako je kuća počela sama od sebe da se zagreva nije im jasno, a odgovoru se nadaju od stručnjaka koje očekuju da ih posete.

– Prvo smo mislili da je toplo zbog loženja u kuhinji, ali onda jedan dan vatru nismo ni palili a u kući nije moglo sa se prespava od toplote. Osetio sam da toplota izbija ispod tepiha, kraj kreveta u kojem spavam i kada sam ga podigao i opipao beton rukom shvatio sam da se nešto dešava – priča domaćin kuće Milentije, prilično zbunjen onim što je zadesilo njega i suprugu Radmilu.

Sve su ispričali sinu, koji živi u Loznici, pa je on doneo uređaj za merenje temperature i kada ga je prislonio na pod skala je pokazala 36 stepeni iako je napolju bilo oko 11.

– Stavili smo mokru čarapu na to mesto i ona je posle par sati bila potpuno suva. Staza, kraj temelja kuće, posle kiše osuši se za nekoliko minuta. Toplota je iz spavaće sobe prešla i u kuhinju i samo je toplo na određenim mestima. U ostalom delu kuće sve je normalo – objašnjava Radmila.

Foto: S. Pajić / RAS Srbija
Foto: S. Pajić / RAS Srbija

Zatečeni pojavom kakvu niko u ovom kraju do sada nija zapamtio, obratili su se i gradskoj upravi za pomoć, odakle su odmah došli građevinski inspektori i predložili da se još nekoliko dana prati stanje temperature u kući, a da će potom svoj sud morati da daju stručnjaci iz Zavoda za geodeziju u Beogradu.

– Svi su u čudu. U zaseoka Čotrići niko nema ovakav problem, samo mi. Čak me zafrkavaju komšije i kažu da više nećemo imati problema tokom zime jer nam ogrev neće ni trebati. I ja se našalim na svoj račun ali sam ipak zabrinut.

Celu noć držim otvoren prozor i vrata na sobi, radi promaje, ali me strah da se ne uvuče kakva živuljka, zmija ili žaba. Ako temperatura nastavi da raste, a to je evidentno jer juče je bilo 36 a danas skoro 42 stepena na pojedinim mestima, očekujem da nam nadležni uruče i rešenje o iseljenju.

Kako da posle četiri decenije napustimo kuću koju smo pre pet godina renovirali i sredili, ne znam ni sam Možda je u pitanju termalna voda, možda neka trenutna pojava, a ja se nadam da će prestati. Valjda neće izbiti vulkan – jada se zemljak Vuka Karadžića.

Mitrovićima za sada ostaje da čekaju i da se nadaju da će „besplatno grejanje“ nestati baš onako kako se i pojavilo, ali da su zabrinuti jasno je i komšijama koji navraćaju da se uvere u tu čudnu energiju koja zrači iz betona po kojem se može hodatii i bez čarapa.

(Agencije)

Check Also

„AKO SAM KRAO, TO JE BILO ZA…“ ISPLIVALO SLOBINO NIKAD VIĐENO PISMO, IZ ZATVORA JE OTKRIO SVE

Nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević lično je 2. aprila 2001. napisao istražnom sudiji Okružnog suda …