Home / AKTUELNO / VUČIĆ NAJAVIO NOVA ULAGANJA: Jača ekonomija će jačati i vojsku, povećavamo plate..(FOTO)

VUČIĆ NAJAVIO NOVA ULAGANJA: Jača ekonomija će jačati i vojsku, povećavamo plate..(FOTO)

Izvesno je da će pripadnici Vojske Srbije do kraja godine imati veća primanja, najavio je danas predsednik vlade Aleksandar Vučić i istakao da će snažnija srpska ekonomija moći da jača srpsku vojsku.

On je, pored povećanja plata pripadnicima vojske, najavio, kao posebnu stavku, i ulaganja u lovačku avijaciju, posebno migove 29, za šta će, kaže, iduće godine biti izdvojena značajna sredstva.

Vučić je rekao da je VS posle 36 godina dobila nove helikoptere, a da je posebno zahvalan Ministarstvu odbrane na uštedama i svima koji su pomogli da se helikopteri kupe za 25 miliona evra.

5004Dva ruska helikoptera od danas su deo eskadrile Vojske Srbije i parkirana su u hangaru Jat tehnike na beogradskom aerodromu.

Helikopteri su u Beograd stigli oko tri sata posle ponoći, a primopredaji su prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije, komandant Vazduhoplovstva i PVO, general-major Ranko Živak, te predstavnici ruskog vojnog izaslanstva.

Dva ruska helikoptera prvi su helikopteri koji su kupljeni u inostranstvu za potrebe vojske nakon 29 godina, kada su od Sovjetskog saveza kupljeni protivpodmornički helikopteri Ka-28, koji se više ne koriste. Poslednji novi transportni helikopteri Mi-8, čiji pojedini primerci i dalje lete u VS, kupljeni su pre 36 godina.

Trenutno se u Vojsci Srbije koriste jedan transportni helikopter Mi-17, koji je preostao nakon što se drugi srušio u martu 2015. godine, kao i nekoliko Mi-8, od kojih lete samo dva.

Helikopter Mi-17 ima nosivost od 4.500 kilograma i može da razvije maksimalnu brzinu od 262 kilometara na čas. Može da ponese 36 putnika ili 24 padobranca i 12 ranjenika. Dužine je 18,6 metara i visine 4,7 metara, dok je maksimalna težina pri poletanju 13.000 kilograma.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …