Home / ZANIMLJIVOSTI / BIO SAM U LEGLU MAFIJE: ITALIJANSKI NOVINAR OTKRIO KOJA JE ZEMLJA NAJKORUMPIRANIJA, I TO NIJE ITALIJA! (VIDEO)

BIO SAM U LEGLU MAFIJE: ITALIJANSKI NOVINAR OTKRIO KOJA JE ZEMLJA NAJKORUMPIRANIJA, I TO NIJE ITALIJA! (VIDEO)

01/06/2013 Trento, Festival dell'economia 2013,  Nella foto Roberto Saviano– Ukoliko bih vas pitao koje mesto na planeti je najkorumpiranije, verovatno biste odgovorili Avganistan, možda Grčka, Nigerija, jug Italije… – rekao je Roberto Savijano

Italijanski novinar Roberto Savijano je proveo više od dve decenije baveći se razotkrivanjem poslova italijanske mafije. On je otkrio nakon svojih istraživanja da je Velika Britanija najkorumpiranija zemlja na svetu.

Autor najprodavanijih knjiga o mafiji “Gomora” i “ZeroZeroZero”, oglasio se povodom ove teme na jednom literarnom festivalu u maju. On od 2006. godine živi pod policijskom zaštitom, otkako je pisao o članovima Komore, zloglasnog napuljskog ogranka italijanske mafije.

– Ukoliko bih vas pitao koje mesto na planeti je najkorumpiranije, verovatno biste odgovorili Avganistan, možda Grčka, Nigerija, jug Italije… a ja bih vam rekao da je to Velika Britanija. Nije u pitanju birokratija, nije policija, nisu političari, ali je korumpiran finansijski kapital. 90 odsto vlasnika kapitala u Londonu poseduje svoja ofšor predstavništva – rekao je Savijano.

Novinar je istakao kako su Džersi i Kajmanska ostrva “kapije kriminalnog kapitala u Evropi”

– Velika Britanija je zemlja koja to dozvoljava. Zbog toga je za mene od presudne važnosti što sam danas ovde jer želim da vam kažem da se ovde radi o vama, o vašim životima, o vašoj vladi – dodao je Savijano.

Savijano se osvrnuo i na debatu o Bregzitu navodeći da bi glas za izlazak iz Evropske unije značio još veću izloženost organizovanom kriminalu.

– Izlazak iz EU značio bi dozvolu za takav rad. Značilo bi omogućavanje meksičkim kartelima, ruskoj mafiji i firmama iz Katra još više moći, a znamo da je HSBC platila dve milijarde evra kazne američkoj vladi jer je priznala pranje novca koji je dolazio od kartela i iranskih kompanija. Imamo dokaze – rekao je tada novinar.

Pogledajte snimke:(Telegraf.rs/independent.co.uk)

 

 

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …