Home / ZANIMLJIVOSTI / RUKE I NOGE ĆE VAM SE RASPASTI AKO PIPNETE OVU BILJKU: Raste u Srbiji, evo kako da se zaštitite! (FOTO)

RUKE I NOGE ĆE VAM SE RASPASTI AKO PIPNETE OVU BILJKU: Raste u Srbiji, evo kako da se zaštitite! (FOTO)

svinjski-korovFoto: Wikimedia/Hugo.arg, dec.ny.gov/Bob Kleinberg

Pojavila se u Sloveniji u Ljubljani i u okolini Maribora, gde je verovatno „pobegla“ iz botaničke bašte. U BiH je viđena u okolini Sarajeva, a utvrđeno je kako se ovde nalazi verovatno još od 2007. godine

Gigantski svinjski korov, opasna, agresivna, šireća biljka pojavila se i u BiH.

Pojavila se u Sloveniji u Ljubljani i okolini Maribora gde je verovatno “pobegla” iz botaničke bašte. U BiH je viđena u okolini Sarajeva, a utvrđeno je kako se ovde nalazi verovatno još od 2007. godine. U Hrvatskoj je takođe viđena, na nalazištu u Međimurju, na obali reke Mure. Vrlo je moguće da se ova biljka nalazi i u Srbiji, budući da se korov veoma lako širi, a da mnogi još nisu upoznati s tim kako izgleda i kako mogu da se zaštite.

Ako nekim slučajem koža dođe u dodir sa toksinom koji luči gigantski svinjski korov treba se pre svega odmah zaštitit od sunčevog svetla, isprati hladnom vodom i momentalno javiti lekaru. Za paniku nema mesta ako znate kako biljka izgleda i ako je izbegavate.

5004Foto: Wikimedia/Hugo.arg

Gigantski svinjski korov poznata je pod imenom kravlji peršun a potiče sa Kavkaza i središnje Azije. Ona može biti visoka i do dva ipo metra. Liči na običan svinjski korov ili baštensku Anđeliku. Fototoksična je i smatra se štetnom u mnogim državama.

Pored toga, giganski svinjski korov ima prelepe bele cvetove, ali ako dođe do kontakta sa očima može da izazove trajno slepilo. Ukoliko dotaknete ovu biljku, koža postaje crvena i počinje da svrbi. Onda se stvaraju mehurići u obliku opekotine u roku od 48 sati. Formiraju se crni i ljubičasti ožiljci koji mogu da traju nekoliko godina.

U Nemačkoj je ova biljka postala ozbiljan problem, zabeleženo je čak 16 hiljada žrtava u jednoj godini. Ovu biljku je jako teško istrebiti i zato je najbolje izbegavati je.

5004Foto: dec.ny.gov/Bob Kleinberg

Gigantski svinjski korov odlikuje se i debelom tamnocrveno-ljubičastom stabljikom koja je šuplja i proizvodi čvrste čekinje. Stabljika varira od 3 do 8 centimetara u obimu, povremeno i do 10.

Da biste se zaštitili od toksina Gigantskog svinjskog korova potrebno je nositi zaštitnu odeću, kao i zaštitu za oči. Ako je koža ipak izložena, potrebno je temeljno oprati vodom i skloniti se od sunca. Gigantski svinjski korov, iako teško može se istrebiti, iskopavanjem, odsecanjem cvetova, košenjem, preuređenjem zemljišta, ispašom, špricanjem, i tečnim azotom.

(Telegraf.rs/nezavisne.com)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …