Home / AKTUELNO / Vučić potpisao memorandum o vojno-tehničkoj saradnji sa Rusima, 7 sporazuma iz oblasti ekonomije kao i transporta gasa!

Vučić potpisao memorandum o vojno-tehničkoj saradnji sa Rusima, 7 sporazuma iz oblasti ekonomije kao i transporta gasa!

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da je sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Moskvi razgovarao o mogućnostima isporuke gasa alternativnim putevima.

Clip

„Razgovarali smo o realizaciji novih ideja nakon obustave projekta „Južni tok“. Mi pokušavamo da pronađemo nove puteve za isporuku gasa i o tome smo obavestili naše partnere iz Srbije“, rekao je Medvedev.

Ruski premijer je takođe rekao da je sa svojim srpskim kolegom potpisao memorandum o vojno-tehničkoj saradnji dveju zemalja. Pored toga, dodao je, potpisano je još sedam sporazuma iz oblasti ekonomske saradnje, privlačenja investicija, kao i realizacije projekata u sklopu saradnje ruske Federalne migracione službe i MUP-a Srbije.

Istovremeno, šef Federalne migracione službe Grigorij Ivlijev i srpski ministar odbrane Bratislav Gašić potpisali su sporazum o uzajamnoj zaštiti intelektualne svojine.

Medvedev je takođe rekao da su pregovori Rusije i Srbije prošli veoma uspešno, kao i da postoje prijateljski odnosi i velike perspektive za unapređenje saradnje. On se osvrnuo i na robnu razmenu u sferi prehrambenih proizvoda rekavši da se za proteklih šest meseci uvoz iz Srbije povećao za 40 odsto.

„Srbija ima svoje mesto na ruskom tržištu prehrambenih proizvoda“, rekao je Medvedev.

Vučić je na konferenciji za novinare poručio da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, kao i da će nastaviti sa takvom politikom. „Time je Srbija pokazala prijateljski odnos prema Rusiji“, poručio je Vučić.

Srpski premijer je iskoristio priliku da pozove Medvedeva da dođe u zvaničnu posetu Srbiji naredne godine.

Sporazum o proširenju skladišta gasa Banatski dvor potpisan je danas u Moskvi. Sporazum su, u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića, potpisali predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Premijer je na svom tviter nalogu, uz informaciju o potpisivanju sporazuma, objavio i da je sa direktorom Gasproma Milerom razgovarao o saradnji dve zemlje u energetici i gasnom aranžmanu.

Ranije je iz Srbijagasa i Gasproma najavljeno da će to skladište će biti prošireno sa sadašnjih 450 miliona kubika gasa na milijardu kubika, što će omogućiti da Srbija bude znatno bezbednija u snadbevanju tim energentom.

***

MMF UCENjUJE SRBIJU: Ako srpska vojska kupi rusko oružje, biće u problemima

Trenutno u poseti Rusiji je premijer Srbije Aleksandar Vučić. Srpski i ruski mediji spekulišu da će ruska strana ponuditi srpskim vlastima da po najpovoljnijim uslovima Srbija kupi najmodernije rusko naoružanje.

Koliko je ruska vojna ponuda ozbiljna možda najbolje govori podatak da su iz Međunarodnog monetarnog fonda našoj vladi neformalno već poručili da bi Srbija mogla da ima „velikih problema“ ukoliko se odluči da svoju vojsku modernizuje ruskim naoružanje i opremom.

– Rečeno nam je da bi Srbija mogla da se nađe u problemima sa zapadnim kreditorima ako pare potroši na rusko naoružanje i opremu – prenosi izvor beogradskog lista Informera, veoma bliskog srpskim vlastima, iz Vlade Srbije, koji tvrdi da MMF otvoreno lobira da se Srbija okrene Amerikancima.

(Tanjug, Informer, Srbin.info)

 

Check Also

KOMPANIJA PREKO NOĆI NAPUSTILA SRBIJU: NA ULICI OSTAVILI 1.200 RADNIKA, A FIRMA JE DOBILA OGROMNE SUBVENCIJE

Kompanija Geox obavestila je radnike da je doneta odluka o pokretanju postupka likvidacije i gašenja …