Home / TEMA DANA / Zašto Vučić iz Moskve tvrdi da neko nastoji da destabilizuje Balkan?

Zašto Vučić iz Moskve tvrdi da neko nastoji da destabilizuje Balkan?

Ode Aleksandar Vučić u Moskvu i izgovori: da neko pokušava da destabilizuje (Zapadni) Balkan.

500

Mogao je to isto da kaže i u Beogradu, a nije. Verovatno ne slučajno, mada u njegovoj politici ima više dnevnog manevrisanja i pokušaja hipnoze nego strategije.

Premijer – što je takođe indikativno – tvrdi da zna ko destabilizuje Balkan, ali da neće da otkrije.

Zašto Vučić sve ovo izgovori baš u Moskvi?

Ko je toliko moćan da destabilizuje region u kojem jedan Vučić izigrava stub stabilnosti?

S ozbirom da Vučić, nema sumnje, nije mislio ni na Moskvu i na “velikosrpske krugove oko Koštunice” – koje Milo Đukanović optužuje za destabilizaciju Crne Gore – na koga se optužba odnosila?

Nisu li destabilizatori Vučićevi prijatelji iz Bele kuće, Brisela, Berlina i Londona, koje od đurđevdanskih izbora 2012-te nameće Srbiji za prijatelje?

 

____________________________________________________________________________________________________

Vladislav JOVANOVIĆ, ministar spoljnih poslova SRJ

500

Glavni je pritisak na Srbiju, sve ostalo se nadovezuje

Ko SU destabilizatori Balkana, pitanje je od milion dolara!

Niko ne može da uđe u  Vučićevi glavu i da sazna na šta je mislio, ali, po mojoj oceni, glavni destabilizujući faktor je insistiranje takozvanih prijatelja da se Kosovo uz pomoć Srbije učlani u međunarodne organizacije. Da uz pomoć Srbije dobije vrhinski legitimitet. To je cinizam na kub!

Rasparčavanje Srbije je metak u stabilnost Balkana i, ako postoji izvor destabilizacije treba ga tražiti u sistematskom narušavanju integriteta SFRJ, SRJ i Srbije. To traje 25 godina i nije gotovo.

Ima i drugih pravaca iz kojih dolazi destabilizacija: iz Makedonije, zatim od velikoalbanske pretnje, pa iz Crne Gore koja je u unutrašnjoj borbi i koja ima aspiraciju da postane član jedinog vojnog saveza na svetu (NATO), a tu je i pritisak na RS da prihvati smanjenje svojih nadležnosti. Na kraju, imamo i migrantsku krizu kao faktor destabilizacije regiona, jer upravo male siromašne balkanske zemlje plaćaju ceh.

Ne znam šta je od svega bilo u Vučićevoj glavi, ali sam siguran da je pritisak na Srbiju da sama učestvuje u sopstvenom parčanju glavni faktor, a sve ostalo se nadovezuje.

____________________________________________________________________________________________________

Borislav STEFANOVIĆ, šef poslaničke grupe DS

500

Moskva je sjajno mesto za slanje takve poruke

Premijerova izjava je dosta kontradiktorna, jer se on svuda preporučuje kao fakror stabilnosti, a ovamo, kao, pored njega takvog, neko destabilizuje region. I još kaže da zna ko su, ali neće da kaže. Poruka je: „ja znam“.

Reč je, verujem, o onima koje on sam proglašava za prijatelje. A kada kaže da je ugrožen region, kao svaki autokrata – tu misli na sebe. On je taj koji je lično ugrožen i njegov koncept vladavine za koji je mislio da je najbolji, a video ga je kod Nemaca, na primer. Zašto je ugrožen? Zato što je narod njime nezadovoljan, jer narod živi u bedi.

Do ovog otkrića je došao baš sada jer se nalazi na sjajnom mestu da pošalje takvu poruku: iz Moskve. Verujem da je to bila tema razgovora sa Medvedevom. Ali, ni tamo neće da kaže ko su ljudi koji su destabilizatori, kao što ovde neće da kaže ko je odgovoran za falsifikovanje dokumenata njegovog brata ili ko je odgovoran za pad helikoptera, ko stanuje u Diposovim vilama itd.

Vučić je odavno izgubio osećaj odgovornosti za izgovorene reči.

Poseta Moskvi je jako značajna ko god da je na vlasti, a Vučić umesto da se bavi energetikom, automobilskom ndustrijom i modernizacijom naoružanja, priča o duhovima iz ormara koji nam drmaju državu.

____________________________________________________________________________________________________

Andreja SAVIĆ, prvi načelnik BIA, profesor bezbednosti

500

Referendum u Srpskoj može biti iskorišćen za eksplozivne događaje

Premijer često govori u zagonetkama i ne mogu da donesem konkretan zaključak.

Ali, vidimo šta je aktuelno.

U EU imamo ozbiljnu krizu identiteta i njene perspektive: da li je uopšte ima ili nema. Jer, EU se pokazala nemoćna da reši pitanje izbeglica i spotakla se oko stvari koju je mogla da reši relativno lako.

Dezintegracija Jugoslavije još nije završena. Vodi se geopolitička igra u kojoj Zapad i Rusija imaju u prioritetima svoje spoljne politike ostvarivanje uticaja na Balkanu. Jasno je da se kod nas ceo set političkih i ekonomskih mera odvija po diktatu MMF-a, a znamo ko stoji iza njega.

U Republici Srpskoj uskoro treba da bude referendum, povodom koga se upozorava da to može značiti kraj Dejtona i biti uvod u ekslozivne događaje.

Na kraju imamo i pitanje oko Crne Gore: da li će biti poziva za njeno članstvo u NATO ili ne, a verujem da je većina stanovništva protiv toga.

Eto, tih nekoliko zapažanja su kontekst premijerove moskovske izjave.

____________________________________________________________________________________________________

Ljubomir KLjAKIĆ , politikolog i publicista

500

Pročitajte ponovo onu Kerijevu izjavu o „liniji vatre”

NA Vučiću je da precizira na koga je stvarno mislio.

Meni prvo pada na pamet izjava Džona Kerija da je „Srbija na liniji vatre“. I zaista, to je geopolitičko stanje i ocena prilika u kojima se Srbija nalazi.

Ovde se svaki dan trese – od Ohrida do Ljubljane – dešavaju se stvari koje ljuljaju prostor i koje dokazuju da Srbija jeste na američkoj „liniji vatre“ .

(Diana Milošević, Fakti)

 

 

Check Also

UDARNA VEST! DODIK: “MORAMO DA SE RAZIĐEMO. BIĆE PROMENA GRANICA..” (VIDEO)

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik govorio je za TV Prva o sastanku sa predsednikom Srbije …