Home / AKTUELNO / VUČIĆ ŠOKIRAO HRVATE: Evo šta stoji u dokumentaciji koju je doneo na Pantovčak..

VUČIĆ ŠOKIRAO HRVATE: Evo šta stoji u dokumentaciji koju je doneo na Pantovčak..

Ono što je obeležilo prvi dan posete Zagrebu jeste donošenje Vučićeve dokumentacije na Pantovček,za koju su hrvatski mediji ocenili da je vešt potez srpskog predsednika koji je do nogu potukao hrvatsku predsednicu, stavivši je u šah-mat poziciju.

Kako prenose hrvatski mediji, svi oni koji su se veselili misleći da su u pitanju podaci o pobijenim Hrvatima koji se i dan-danas vode kao nestali, gadno su pogrešili. Reč je, naime, o dokumentaciji kojom je Srbija uoči Vučićevog dolaska brižljivo arhivirala podatke o Srbima, nestalim mahom tokom VRO Oluja.

Oni dodaju da je „ovakva smelost srbskog predsednika ide u prilog činjenici da je on zaista vešt političar koji je na hrvatsko insistiranje o davanju informacija koje se tiču nestalih Hrvata, odgovorio šah-mat potezom prvi predstavljajući dokumente na koje odgovor treba dati Hrvatska“.

Tek nakon što Hrvati kažu što znaju o srpskim žrtvama, Vučić će biti spreman na sledeći korak. Čini se kako je hrvatska predsednica Kolinda Grabar – Kitarović koja se s Vučićem fotografisala pored gomile dokumenata poprilično zbunila, a posebno kada je Vučić izjavio: “Imamo mi toga još”, prenosi dnevno.hr.

Nakon što je predsedniku Srbije upućeno pitanje, hoće li hrvatskoj strani dati podatke koje poseduje Srbija, a koji se tiču odbrane Vukovara, budući da se u tim spisima nalazi ključ za otkrivanje sudbine nestalih Hrvata, Vučić je odgovorio ovako:

– Neću kazati što očekujemo od Lore i očekujemo li isti tretman i za Srbe kada je reč o suđenjima za ratne zločine, ali Srbija će učiniti sve što može da pomogne i mislim da ćemo imati pomake. Ja nemam problem da kažem ako je počinjen zločin i ako su ubijeni Hrvati, ali nadam se da je i u Hrvatskoj tako – kazao je.

Na kraju se dogodilo sasvim suprotno od onoga što je veliki deo hrvatske nacije očekivao.

Kako i sami navode, hrvatska diplomatija je zakazala u prvom danu posete i umesto da iskoristi priliku i “pritisne” Vučića da otkrije podatke o sudbini hrvatskih žrtava, kako navode, „priliku je iskoristio spretni srpski predsednik koji je donošenjem ove silne dokumentacije na uvid kompletnoj hrvatskoj javnosti, pokazao svu svoju političku drskost i do kolena porazio hrvatsku predsednicu“.

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …