Home / AKTUELNO / VUČIĆ ZARATIO SA ZAPADOM I NJIHOVIM AMBASADORIMA- Ministar policije: Vidim da američki N1 priziva balkansko proleće u Srbiji, Ili bi to oni da Vučić završi kao Gadafi?!

VUČIĆ ZARATIO SA ZAPADOM I NJIHOVIM AMBASADORIMA- Ministar policije: Vidim da američki N1 priziva balkansko proleće u Srbiji, Ili bi to oni da Vučić završi kao Gadafi?!

Aleksandar Vučić primio je juče iznenada u 09.00 ambasadore SAD i EU, Kajla Skota i Majkla Devenporta u Beogradu, na njihov zahtev.
Vucic-ambasadoriDa li je iza zatvorenih vrata u Vladi Srbije „letelo perje“ ili su dvojica najuticajnijih diplomata u Beogradu sa bivšim i budućim srpskim premijerom vodili razgovor pun kurtoazije u skladu sa saopštenjem koje je objavila vladina informativna služba?

Pravi odgovor na ovo pitanje može se dati tek nakon što se sagledaju dešavanja koja su prethodila jučerašnjem iznenadnom jutarnjem sastanku Skota i Devenporta sa Vučićem. Uz sve to treba dodati da je Vučić otkazao posetu Briselu 21. juna i bilateralne susrete sa američkim zvaničnicima dva dana kasnije, sa kojima je trebalo da se susretne nakon što preleti Atlantik prvim direktnim letom Er Srbija, na obnovljenoj avio-liniji Beograd-Njujork.

U šturom vladinom saopštenju piše da se „Vučić Devenportu i Skotu zahvalio za podršku koju pružaju Srbiji na evropskom putu“. Beogradski mediji, međutim, objavljuju nezvanična saznanja, da je težište razgovora bilo pisanje tabloidne štampe da Brisel i Vašington preko svojih diplomata, a koristeći opozicione proteste Ne da(vi)mo Beograd i Podrži RT Vojvodinu, ruše Vučića i destabilizuju državu.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ne vidi elemente nikakvog fingiranja sukoba Beograda sa Briselom i Vašingtonom, što se takođe moglo čuti iz nekih opozicionih i proruskih medija. Takođe, ne smatra ni da na pisanje tabloida treba gledati kao neozbiljno, imajući u vidu podršku koju „Informer“ uživa upravo od premijera Vučića.

– Čini mi se da je jasno da u ovom trenutku vlast zakoračila na put konfrontacije sa zapadom i da je poremećen balans dosadašnje zvanične politike – i EU i Rusija. Prilično je uočljivo da je do toga došlo posle Vučićeve iznenadne posete Moskvi na Putinov zahtev. Čini mi se da je mandatar tamo dobio instrukcije i da sada imamo na delu i prve rezultate – komentariše Jakšić za „Vesti“ poslednja zbivanja, prilično zbunjujuća za prosečno informisanog građanina.

Na drugoj strani, analitičar Dragomir Anđelković tvrdi da su ambasadori Devenport i Skot od aprila uložili gotovo 1,5 miliona evra za finansiranje protesta Ne davimo Beograd i Podrži RT Vojvodinu i da je jasno da EU i SAD stoje iza tih protesta, jer im ne odgovara jaka srpska vlada.

– Njihova meta je Republika Srpska i ne odgovara im da tako jaka Vlada u Beogradu štiti RS – smatra Anđelković.

Da to nije samo tvrdnja omiljenog premijerovog tabloida ili proruskih analitičara, već i stav njegovih ljudi od najvećeg poverenja, govori i tvit ministra unutrašnjih poslova u odlazećoj vladi.

„Vidim da američki N1 priziva balkansko proleće u Srbiji. Malo im je arapsko“ i opaskom „Ili bi to oni da Vučić završi kao Gadafi“, oglasio se na svom tviter nalogu ministar Nebojša Stefanović.

Pucaju sami sebi u nogu

Boško Jakšić smatra da je vlast sama sebe destabilizovala potezima poput noćnog rušenja objekata u Hercegovačkoj i načina smene rukovodstva u TV Vojvodina.

– Takvi potezi se mogu okarakterisati kao pucanje u sopstvenu nogu. Ali ovo što se odnosi na spoljnu politiku je jedna druga dimenzija koja se tiče ozbiljnog strateškog pozicioniranja Srbije i pokazuje da je, a to sam i ranije zastupao, politika – i EU i Rusija – na duži rok neodrživa.

Ipak leti preko Atlantika

Prema saznanju beogradske štampe, premijer Aleksandar Vučić će iskoristiti avio-kartu koju je prvi pazario, reklamirajući s ponosom izdavanje dozvole Er Srbiji za letove za SAD, ali susreta sa američkim zvaničnicima neće biti.

Janković: Građani su zbunjeni

Prema rečima zaštitnika građana Saše Jankovića za građane je zbunjujuće da slušaju kako nam „ambasador EU radi o glavi“, dok istovremeno skupština i vlada imaju jedinstven stav o neophodnosti približavanja države EU i dok najveće donacije stižu upravo iz zemalja Unije.

– Državni organi moraju da se ograde od ovakvog pisanja i obmanjivanja javnosti da se ne bi desilo da neko poveruje u to da izdajnici šetaju ulicama, pa možda učini nešto što sa izdajnicima treba uraditi i da posle ponovo pričamo o nekom kompletnom idiotu koji je napravio veliku grešku – upozorio je Janković za TV N1, komentarišući to što se svako ko postavi pitanje o rušenju u Savamali etiketira kao „plaćenik zapada“.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …