Home / AKTUELNO / Za ovo zanimanje zarada je bar 2.000 evra, a nikada vam ne bi palo na pamet da to radite!

Za ovo zanimanje zarada je bar 2.000 evra, a nikada vam ne bi palo na pamet da to radite!

U privatnim, državnim i društvenim preduzećima trenutno je aktivno 1.889 stečajnih postupaka. U Srbiji istovremeno rade 333 stečajna upravnika, pa svaki od njih u proseku vodi po pet do šest postupaka.

diploma- novac- profesor

Za dobijanje licence potrebna je visoka stručna sprema i tri godine iskustva sa sedmim stepenom. Stručni ispit održava se po pravilu, dva puta godišnje i to tokom maja i novembra. Sastoji se od pismenog i usmenog dela i obuke za automatizovano vođenje stečajnih postupaka i elektronsko izveštavanje.

Zarada nije univerzalna. Zavisi od imovine preduzeća koje često nema, pa izostane i plata. Stečajni upravnici napominju međutima da je ova naknada minimalna u odnosu na nagrade koje dobijaju.

Zaradio 12.000 evra mesečno

Najplaćeniji stečajni upravnik u Srbiji uspeo je svojevremeno da izbori mesečnu bruto platu od oko 12.000 evra za tri godine vođenja postupka u preduzeću u Sremskoj Mitrovici. Sa tom zaradom, prešišao je direktore mnogih uspešnih banaka, osiguravajućih društava i preduzeća. Radi se o preduzeću čija je imovina imala likvidacionu vrednost od preko milijardu dinara, dok je bruto nagrada stečajnog upravnika činila četiri odsto od te vrednosti.

– Stečaj se često radi zbog nagrade. Njenu visinu propisuje Vlada i u zavisnosti od imovine firme varira od 2.000 do nekoliko hiljda evra po stečaju. Nagrada se dobija po završenom stečaju, ali se uz saglasnost suda može isplatiti i preliminarno – kaže jedan stečajni upravnik.

Dobrivoje Petrović, predsednik Udruženja stečajnih upravnika, tvrdi da su nagrade „u periodu oko 2005. godine bile izuzetno velike“, ali da su smanjivane pravilnicima Vlade.

– I sad se može dobro zaraditi, ali ako nema imovine, to može biti i ništa. Benefit može da bude činjenica da stečajni upravnik nije ograničen brojem stečajeva koje može da vodi. Tako se dešavalo da jedan čovek vodi po deset i više stečajeva – kaže Petrović.

Najveći broj stečajnih upravnika u Srbiji u posao je ušao pre tri godine, kada je Vlada uvela kategoriju automatskih stečajeva nelikvidnih preduzeća. To je, međutim, obustavljeno u julu 2012.

Upravnici su najviše zarađivali od 2005. do 2009, kada su po stečaju dobijali i po 15.000 evra.

Za jedan od profitabilnjih stečajeva pominje se slučaj Robnih kuća „Beograd”. Tada je stečajni upravnik bila Agencija za privatizaciju.

Koliko košta ispit

15.000 dinara polaganje ispita
1.000 dinara prijava ispita
7.000 dinara odlaganje polaganja
7.000 dinara ponovno polaganje usmenog dela

(24 sata)

Check Also

KINESKI EKSPERTI POSTAVILI ZAPANJUJUĆE PITANJE POSLE SLETANJA NA MESEC: “DA LI STE VI OVDE IKADA BILI”?

Uspešno sletanje na prirodni satelit Zemlje kineske svemirske stanice “Chang’e-4” dovelo je u pitanje verodostojnost …