Home / AKTUELNO / ZAEV KRENUO NA PUT BEZ POVRATKA: Evo čega je sve spreman da se odrekne zarad ekspresnog članstva u NATO

ZAEV KRENUO NA PUT BEZ POVRATKA: Evo čega je sve spreman da se odrekne zarad ekspresnog članstva u NATO

Makedonski premijer Zoran Zaev nagovestio je danas da bi njegova zemlja mogla da se pridruži NATO-u i Evropskoj uniji pod imenom koje se koristi u UN i EU – Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija – kako bi se okončao dugogodišnji spor sa Grčkom zbog kojeg su blokirane težnje Skoplja ka evroatlantskim integracijama
Zaev kod Stoltenberga u Briselu (Foto: NATO)
Zaev kod Stoltenberga u Briselu (Foto: NATO)
Zaev, koji je stupio na dužnost 1. juna, posetio je u Briselu sedišta i EU i NATO, u novom pokušaju da reši spor sa Atinom, i tom prilikom poručio da će nova makedonska vlada „primeniti sve moguće mere kako bi zemlju približila članstvu“, prenosi AFP.

– Sa oznakom FYROM (BJRM – Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija), možemo da postanemo članica NATO“, rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za medije sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, govoreći o zvaničnom nazivu Makedonije u UN.

I EU za Makedoniju koristi taj naziv, ali Skoplje naglašava da je to samo privremeno ime, napominje francuska agencija.

Stoltenberg je, međutim, istakao da rešenje za spor u vezi sa nazivom „mora da bude postignut u okviru UN između Makedonije i Grčke“.

– Istovremeno, želeli bismo da naglasimo da pozdravljamo veoma jasnu poruku nove vlade da će intenzivirati dijalog sa Grčkom, rekao je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse.

Zajev je u Briselu izrazio želju za izgradnjom veza sa Grčkom kako bi se našlo rešenje za spor koji koči pokušaje Makedonije da se približi EU i NATO.

– Znam da bi, kada bismo imali prijateljske odnose i dobar pristup, rešenje bilo izvodljivo, rekao je novi makedonski premijer novinarima, na zajedničkoj konferenciji sa komesarom EU za proširenje i politiku susedstva Johanesom Hanom.

Zaev je dodao da zna da će građani Grčke, koje je nazvao prijateljima njegove zemlje, posredstvom svoje vladajuće partije i opozicionih stranaka takođe pomoći Makedoniji na putu ka evroatlantskim integracijama.

Francuska agencija ocenjuje da Makedonija ima mnogo veće izgleda da se pridruži NATO nego EU, koja je zamrzla sve procese proširenja barem do 2020. godine.

Han je danas u Briselu izjavio da će Evropska komisija učiniti sve da se Makedonija vrati na put pristupnih pregovora o priključenju EU, ali i da nova vlada nije dovoljan argument za preporuku za pregovore za članstvo.

On je, uoči susreta sa Zaevom, rekao da Brisel očekuje neophodne reforme i rešenje spora oko imena Makedonije.

Upitan o priključenju Makedonije NATO i promeni imena, Han je rekao da je o tome suviše rano govoriti, te dodao da će Brisel učiniti sve da omogući pregovore ako Skoplje pokaže napredak u dovoljnoj meri.

Dok je Han držao konferenciju za novinare, Zaev je imao susret sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera, Mogerinijeva je izrazila čvrstu podršku refomskim naporima nove vlade i najavila da Makedonija ima jakog saveznika u EU i sprovođenju reformi.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …