Home / AKTUELNO / ZAEV POSTIGAO DOGOVOR S ALBANSKOM „BESOM“, ZA PROMENU IMENA MAKEDONIJE

ZAEV POSTIGAO DOGOVOR S ALBANSKOM „BESOM“, ZA PROMENU IMENA MAKEDONIJE

Vladajuća koalicija u Makedoniji ima dvotrećinsku većinu za izglasavanje ustavnih amandmana o Prespanskom sporazumu koji predviđa i promenu imena države u Republika Severna Makedonija, piše Nezavisni vesnik.

– Postignut je dogovor sa pokretom Albanaca BESA Bilala Kasamija – saopštio je danas na pres konferenciju u Sobranju potparol SDSM Kostadin Kostadinov.

On je takođe demantovao da se vrši pritisak nad poslanicima da glasaju o ustavnim promenama, i izjavio je da niko nikome nije uputio nikakve pretnje.

Problem je bio zahtev  da u pasošima etničkih Albanca kod državljanstva ne stoji dodatak „makedonsko“ ispred „građanin Severne Makedonije“, a obe stranke su saopštile da je taj nesporazum rešen. Takođe i da će naknadno u zakonu za ličnu kartu biti upisana etnička pripadnost građana, saopšteno je u zajedničkom saopštenju dve stranke.

Prema informacijama medija iz parlamenta, očekuje se da plenarna sednica, na kojoj će biti usvojeni ustavni amadmani kojima se menja ime države u Severna Makedonija, koja je već nekoliko puta odlagana, bude održana danas.

Poslanici VMRO-DPMNE su u sedištu stranke i odbijaju da daju podršku ustavnih promena.

– Ovo je istorijski i patriotski izbor. Možemo biti generacija koja je donela hrabru odluku – rekao je makedonski premijer.

 

Check Also

JEREMIĆ: PROMENA SISTEMA NIJE MOGUĆA BEZ REVANŠIZMA- SVE OPLJAČKANO ĆEMO IM ODUZETI- RADI SE O MILIJARDAMA EVRA

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da promena sistema nije moguća bez revanšizma, …