Home / TEMA DANA / OBJAVA RATA NARODU: FRANCUSKA VLADA SE PRIPREMA ZA NASILNO GUŠENJE POBUNE “ŽUTIH PRSLUKA”

OBJAVA RATA NARODU: FRANCUSKA VLADA SE PRIPREMA ZA NASILNO GUŠENJE POBUNE “ŽUTIH PRSLUKA”

Francuska vlada najavljuje da se priprema za masovno slamanje ,,Žutih prsluka”, protivvladinih protesta koji zemlju potresaju osam nedelja.

Novi zakon koji se razmatra mogao bi bilo kakvu demonstraciju proglasiti ilegalnom, ako je prethodno nisu odobrile vlasti. Inicijativa se već upoređuje s takozvanim ,,diktatorskim zakonom” koji je u Ukrajini uveden pre neonacističkog Evromajdana, iako ga svrgnuti predsednik Janukovič nikada nije implementirao.

Zbog nasilja u kom su se nedavno podmetali požari duž prestižnog bulevara Saint Germain u Parizu, kao i zbog provale vrata zgrade vladinog ministarstva, čini se da će francuska vlada doneti nešto slično ,,zakonu o ratnom stanju”, koji zabranjuje gotovo sve proteste, javna okupljanja i ograničava slobodu govora.

Premijer Eduar Filip je predstavio novu inicijativu za suzbijanje nasilja i nemira, ciljajući na ,,izazivače nereda”. Prema predlogu zakona zabranjuje se anonimnost protestanata koji se služe maskama, rekao je premijer Eduar Filip za francuski televizijski kanal TF1, u ponedeljak.

Rekao je kako će zakon policiji dati ovlašćenja za gušenje ,,neovlašćenih demonstracija”, iako je policija i do sada hapsila građane samo zato što su nosili žuti prsluk, čak iako u nekim slučajevima nisu bili uključeni u proteste.

Premijer Filip je kazao kako će vlada podržati ,,novi zakon kojim se kažnjavaju oni koji ne poštuju legitiman protest, oni koji sudeluju u neovlašćenim demonstracijama i oni koji dolaze na demonstracije s maskama na licu”.

Francuski premijer je rekao kako je bačena rukavica u lice i naglasio ,,kako će odgovornost snositi oni koje prave probleme,  a ne porezni obveznici koji moraju plaćati štetu načinjenu preduzećima i imovini”.

,,Oni koji preispituju naše institucije neće imati poslednju reč”, dodao je Eduar Filip.

Međutim, šta ako se kao odgovor na policijsku represiju ili nasilje protiv protestanata demonstracije pojačaju. Ako bi svi novi protesti po novom zakonu bili zabranjeni, to bi mogao biti početak još nasilnijih nereda koji su se počeli širiti, jer je ono što je 17. novembra počelo kao bes zbog povećanja poreza na gorivo sada je postalo bes protiv predsednika Emanuela Makrona i njegove politike koja favorizuje urbane elite.

Budući da je francuski premijer najavio drakonske mere kojima se zabranjuju svi protesti, širom Francuske bi se moglo videti sve više nasilja.

Službeno je u protestima u Francuskoj ukupno poginulo najmanje šest osoba, dok mediji navode da ih je bilo deset. Tokom francuskih protesta je ranjeno više od 1400 ljudi, a preko pet hiljada ih je uhapšeno.

Prema podacima policije, što znači da je brojka umanjena, tokom prošlog vikenda je protestovalo oko 50 000 ljudi u nekoliko francuskih gradova. Značajniji sukobi su zabeleženi u Parizu, Bordeu i Ruenu. Brojni komentatori su primetili da, iako se u poređenju s decembrom pojavljuje manji broj protestanata, sukobi između demonstranata i policije su sve ozbiljniji.

Check Also

PUTIN DONEO ODLUKU- Tek sad počinje žestok ekonomski rat sa Evropskom Unijom!

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je da više ne može izvoziti gas gasovodom Jamal-Evropa preko …