Home / AKTUELNO / Zaev sprema sporazum sa Bugarskom u kojem se ne priznaje makedonski jezik..

Zaev sprema sporazum sa Bugarskom u kojem se ne priznaje makedonski jezik..

500

Veliki broj poslanika koalicije „Za bolju Makedoniju“ najavio je da će podneti zahtev za sazivanje hitne sednica Sobranja na kojoj će biti – javno, a ne tajno – razmatran predlog sporazuma između Makedonije i Bugarske.

Jedan od inicijatora zasedanja, Antonio Milošoski naglasio je da Sobranje i Vlada moraju otvoriti javnu diskusiju o makedonsko-bugarskom sporazumu o dobrosusedstvu da bi javnost bila obaveštena šta će biti potpisano i koliku će Bugarska imati korist od tog dokumenta, a koliku će Republika Makedonija imati štetu.

Milošoski je podsetio da je premijer Zoran Zaev pre nekoliko dana tvrdio da se radi o nacrtu sporazuma i da se njegov tekst još može poboljšavati i dopunjavati.

Pa odmah upozorio da je bugarska ministarka spoljnih poslova, Zaharijeva, izjavila da je tekst sporazuma „zatvoren“ i da nema nameru da o njemu dalje pregovara i da ne priznaje makedonski jezik.

Milošoski je posebno ukazao da se u tekstu sporazuma nigde ne pominje makedonski narod:

„Za bugarskog premijera biće pobeda što će potpisati sporazum u kojem nema termina ,makedonski narod’. A za makedonskog premijera i za Makedoniju kao državu biće poraz ako bude potpisan tekst u kojem se ne Makedonci ne priznaju kao konstitutivni narod u Republici Makedoniji“.

(Fakti)

 

Check Also

NIKOLA PILIĆ: NJIH NERVIRA ŠTO JE NOVAK 350 NEDELJA BROJ 1 NA SVETU- ŠTO JE PREŠAO NADALA I FEDERERA U SVIM SEGMENTIMA..

Nekadašnji trener Novaka Đokovića u mlađim danima Nikola Pilić osvrnuo se na aktuelnu situaciju u …