Home / AKTUELNO / ZAEV UDALJAVA MAKEDONIJU OD MAKEDONACA – OHRIDSKI SPORAZUM ULAZI U USTAV

ZAEV UDALJAVA MAKEDONIJU OD MAKEDONACA – OHRIDSKI SPORAZUM ULAZI U USTAV

Makedonska vlada usvojila je danas Predlog amandmana ustavnih promena u skladu sa Prespanskim sporazumom, pošto ih je prethodno usaglasila sa zahtevima grupe bivših poslanika VMRO-DPMNE, koji su, suprotno stavu te stranke, glasali za njihovu izmenu.

Kako prenosi portalalb.mk, novo je to što će u preambuli ustava biti unet Ohridski sporazum.

Premijer Zoran Zaev je rekao da se prvi amandman odosi na promenu imena Makedonije u Republika Severna Makedonija, a drugi na dodavanje Ohridskog okvirnog sporazuma. Zaev kaže da misli da je ova odluka ispravna.

Dodao je da treći amandman kaže da će Makedonija poštovati teritorijalni integritet drugih država, a četvrti štiti makedonsku populaciju koja žživi u inostranstvu bez meššanja u unutraššnje poslove drugih držžava. Izrada amandmana dolazi nakon usvajanja postupka za promenu makedonskog ustava, na osnovu odluke od 19. oktobra 2018. godine, donetu u parlamentu.

Amandmani će danas biti dostavljeni parlamentu, a iako je do sada pređeno pet koraka, još uvek je ostalo 10 do konačne izmene Ustava. Ustavne promene su predviđene Prespanskom sporazum, koji su Atina i Skoplje potpisali početkom jula, i usov su za početak procesa priključenja Makedonije NATO i Evropskoj uniju.

(Tanjug)

Check Also

SRBIJA DOBIJA JOŠ JEDAN AUTO-PUT: VREDI 600 MILIONA EVRA- EVO O ČEMU SE RADI..

Ministarka Zorana Mihajlović potpisala je Memorandum o razumevanju i izradi planske i tehničke dokumentacije za …