Home / AKTUELNO / ZAHUKTAVA SE RAT: Turska udvostručila carine na 22 američka proizvoda..

ZAHUKTAVA SE RAT: Turska udvostručila carine na 22 američka proizvoda..

Turska je – odgovarajući na sankcije SAD– podigla carine na ceo niz američkih proizvoda.

Dekret koji to omogućava potpisao je šef države Redžep Tajip Erdogan, a predviđa carine na američke cigarete od 60 odsto, na alkoholna pića iz SAD 140 odsto i na automobile – 120 odsto.

Na sličan način je Turska podigla carine i na američki pirinač, voće i kozmetičke proizvode.

Turska ministarka trgovine, Ruhsar Pekdžan, precizirala je da su carine udvostručene na ukupno 22 američka proizvoda i da će to turskom budžetu obezbediti 533 miliona dolara na godišnjem nivou.

Erdogan se, inače, odlučio za ovakve kontramere u trenucima kada je turska lira prema dolaru i evru – upravo zbog sukoba sa SAD  – oslabila za više od 40 odsto. A Centralna banka Turske uspela da zaustavi njen dalji pad obećanjem komercijalnim banikama da im garantuje likvidnost za račun državnih rezervi.

Prethodno je Erdogan pozvao Turke da bojkotuju američku elektroniku i najavio prestanak kupovine amerčkih građevinskih materijala.

Pre nego što je posegnuo za realnim kontramerama, Erdogan se obratio Amerikancima i zvaničnoim Vašingtonu rečima:

„Sjedinjene Države neprekidno ignorišu probleme natoda Turske. Dok ne počnu da da respektuju suverenitet Turske i ne pokažu da dele naša strahovanja – partnerstvo dve zemlje biće u opasnosti. Jednostrane sankcije koje su nam uvedene nećemo, naravno, ostaviti bez odgovora“.

Do pre nedelju dana je Ankara račun ala da je kompromis sa administracijom Donalda Trampa ipak moguć. Radi toga je u Vašington slala delegaciju na čelu sa zamenikom ministra spoljnih poslova Sedatom Onalom. Međutim, delegaciji je bilo tvrdo saopšteno: nikakvih ustupaka neće biti dok ne oslobodite pastora Endrjua Bransona (Ankara ga optužuje za učešće u pokušaju državnog udara 2016-te).

Erdogan je posle toga američke vlasti nazvao „ekonomskim teroristima“ koje Turskoj udaraju – u leđa.

Ne pominjući mu formalno ime, Trampa je nazvao čovekom koji je „objavio rat Turskoj“.

Moskva i Teheran su na strani Turske. Vodeće zemlje EU još nisu otvoreno stale ni na jednu ni na drugu stranu.

Spoljnopolitički ekspert iz Ankare Orhan Gafarli ukazuje da na EU i SAD otpada polovina spoljnotrgovinske razmene Turske, ali prognozira da Erdogan neće lako popustiti, odnosno – da će započeti okretanje od američkog tržišta. Sa ambicijom da prisili Belu kuću da počne da respektuje turske interese povodom Kurda, iranskog gasa, prava na kupovinu ruskog naoružanja…

Ankara i Vašington teško da će poći na potpuni prekid partnerstva, ali će antiamerikanzam u Turskoj dodatno nabujati.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …