Home / AKTUELNO / ZAKUVAVA SE SITUACIJA U MAKEDONIJI! Albanci postavili uslove ili će izazvati rat

ZAKUVAVA SE SITUACIJA U MAKEDONIJI! Albanci postavili uslove ili će izazvati rat

balkan-rat

Predstavnik albanske partije DUI Talat Džaferi rekao je da predsednik Makedonije Đorđe Ivanov mora parlamentarnoj većini predati mandat za sastav nove vlade, a, ako to ne učini za 10 dana, počiniće krivično delo.

– On to mora učiniti, jer Ustav i zakoni takvo nečinjenje ne poznaju – rekao je Džaferi za Hrvatsku radio-televiziju.

Džaferi, koji je nekadašnji komandant Oslobodilačke narodne armije, tvrdi da je jedini legalan i legitiman predsednik Sobranja Makedonije jer ga je u četvrtak, 27. aprila, izabrala većina poslanika.

On je demantovao da postoji takozvana „tiranska platforma“ koja predstavlja opasnost za Makedoniju i optužio lidera VMRO-DPMNE i bivšeg premijera Nikolu Gruevskog, predsednika Đorđa Ivanova da su odgovorni za politički haos u zemlji, prenose makedonski mediji.

– Haos u Makedoniji je politički motivisan zbog nespremnosti da se preda vlast. Za to je najodgovorniji direktno Gruevski, a indirektno Ivanov – rekao je Džaferi.

On smatra da situacija u Makedoniji ne bi trebalo da se prikazuje kao vanredna, iako je u političkom smislu složena, ali bi trebalo da se rešava političkim sredstvima.

Skupštinska većina, koju čine SDSM i stranke iz albanskog političkog bloka, izabrala je Džaferija za predsednika parlamenta 27. aprila, nakon čega su, nezadovoljni zbog tog

izbora, učesnici protesta „Za zajedničku Makedoniju“ upali u Sobranje, a u masovnoj tuči povrijeđeno je 109 osoba, među kojima i lideri SDSM-a Zoran Zaev i Alijanse za Albance Zijadin Sela.

Izbor Džaferija, nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke nacionalne armije, koji je prvi Albanac na mestu predsednika Sobranja Makedonije, pozdravili su SAD, EU, NATO, Nemačka i još neke evropske zemlje, a kog osporavaju predsednik Makedonije Đorđe Ivanov i druga po snazi stranka u parlamentu VMRO-DPMNE, kao i Rusija.

Ivanov, koji od 1. marta odbijao da poveri mandat vlade lideru SDSM-a, nakon sastanka sa visokim funkcionerom Stejt departmenta Hojtom Jiem, pozvao je Zaeva da za dobijanje mandata ispuni javno datu reč da će doći zajedno sa koalicionim partnerima na sastanak i da će obezbediti uslove za jačanje „unitarnosti“ države.

(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …