Home / AKTUELNO / ZAPAD DAO MIG: Dačić o referendumu u Vojvodini i početku spajanja Kosova i Albanije..

ZAPAD DAO MIG: Dačić o referendumu u Vojvodini i početku spajanja Kosova i Albanije..

ivica dacic
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da referenduma u Vojvodini ne može biti jer o tome treba da se donese odluka.

Dačić je rekao da oni koji to predlažu predlažu nemaju većinu da donesu odluku ni na nivou mesne zajednice ili kućnog saveta.

Govoreći o referendumu u Republici Srpskoj (RS), Dačić je naveo da bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović sada govori o referendumu u RS, a njegova stranka je 1991. organizovala referendum u Sandžaku.

“Međunarodna zajednica nije lila suze nad tim referendumom kao sada zbog RS”, rekao je Dačić.

Oni su godinama bili protiv Dejtonskog sporazuma i tražili promenu jer je prevaziđen, a sada RS ođednom krši Dejtonski sporazum, rekao je Dačić i pitao šta je sa ostalim odlukama Ustavnog suda navodeći primer da u Mostaru godinama nema gradonačelnika zbog odnosa muslimana i Hrvata.

“Potrebno je da se okrenemo stabilnosti i dijalogu”, poručio je Dačić.

Što se tiče ujedinjenja Kosova i Albanije, Dačić smatra da je odlično što se pojavilo to pitanje jer o tome govorimo već 20 godina – da je ujedinjenje Kosova i Albanije suština njihove politike.

Komentarišući predloge pojedinih satranaka sa Kosova o referendumu o spajanju Kosova i Albanije, Dačić je rekao da je dobro što su se takvi navodi pojavili jer međunarodna zajednica može da vidi da je Srbija bila u pravu i da je suština njihove politike bilo ujedinjenje Kosova i Albanije.

“Mi smo o tome govorili 20-30 godina. Tamo ne žive dva naroda nego jedan narod, to nisu Kosovari nego Albanci koji žive na Kosovu, kao što i Srbi žive na Kosovu”, rekao je Dačić i ;dodao da to pokazuje da se zloupotrebljavala priča o pravu na samoopredeljenje Albanaca na Kosovu.

Dačić je naveo da je albanski narod kroz Albaniju ostvario pravo na samoopredeljnje, a da su na Kosovu Albanci nacionalna manjina u okviru Srbije koja nema pravo na samoopredeljenje.

“Dok im neko ne namigne sa Zapada (referendum) sigurno neće organizovati”, kazao je Dačić.

(Beta,Tanjug,B92)

Check Also

KRIZA TRESE SAD KAO GROZNICA: AMERIČKA EKONOMIJA DOŽIVELA NAJVEĆI PAD U SVOJOJ ISTORIJI!

Pad američkog BDP-a u drugom kvartalu iznosio je 32,9 procenta u poređenju sa sličnim periodom …