Home / AKTUELNO / ZAPAD DOBIO ŠOKANTAN ZAHTEV IZ RUSIJE: Ne želimo da nam ukidate sankcije.. Evo šta se zapravo dešava..

ZAPAD DOBIO ŠOKANTAN ZAHTEV IZ RUSIJE: Ne želimo da nam ukidate sankcije.. Evo šta se zapravo dešava..

putin

Od 2016. godine je Rusija dostigla 90 odsto samodovoljnosti u proizvodnji povrća. Domaća proizvodnja povrća u staklenicima je porasla za 8% – na 691.000 tona.

Prema rečima ministra poljoprivrede Ruske Federacije, Aleksandra Tkačeva, 160 hektara zimskih staklenika je počelo sa radom 2016. godine. “Da bi se postigla potpuna samodovoljnost u povrću – naročito sa paradajzom i krastavcima – potrebno je da godišnje povećamo njihovu proizvodnju za 200 hiljada tona do 2020. godine. To zahteva modernizaciju i izgradnju staklenika na najmanje 400 hetara godišnje,“ rekao je Tkačev na nacionalnom agronomskom sastanku.

Prema njegovim rečima, za zamenu uvoza voća, Rusija treba da organizuje oko 15.000 hektara bašte godišnje. To će omogućiti povećanje proizvodnje voća za 500.00 tona za četiri godine, a za 1,5 miliona tona – do 2025. godine. 2016. godine je u Rusiji stvoreno čak 14.000 hektra bašti, prenosi RIA Novosti.

Ranije ruski mediji su izvestili da je ruski embargo na hranu uticao na domaću industriju restorana. Međutim, iznanađujuće je da je Rusija demonstrirala impresivnu kulinarsku revoluciju.

Šefovi restorana su pronašli način da prevaziđu poteškoće vezane za embargo na hranu. Oni su primenili genijalnost sovjetske ere. Rezultati kulinarske revolucije su se pokazali kao neverovatni.

Ruski restorani su se vratili korenima ruske kuhinje. Tradicionalni ruski prehrambeni proizvodi su ponovo postali popularni, a restorani ne trpe zbog manjka posetilaca jer pružaju povoljna jela. Čak i ugledne zapadne publikacije su morale da priznaju da Moskva postaje pravi raj za gurmane.

Do nedavno se ni jednom preduzetniku iz Moskv ne bi desilo da imenuje svoj moderan restoran u čast provincijskog ruskog grada. Međutim, uspeh takvih restorana je pokazao da su se trendovi promenili. Za samo nekoliko meseci, Moskva se razvila iz “kulinarske pustinje“ u “raj za gurmane.“

Naravno, odluka ruske vlade da zabrani uvoz stranih sireva, ribe i mesnih proizvoda je dovela do toga da su mnogi Rusi bili ljuti i iznervirani. Međutim, bes je brzo zamenjen interesovanjem za domaće prehrambene proizvode i ljubav prema tradicionalnoj ruskoj kuhinji.

Mnogi ruski preduzetnici su odmah mobilizovali svoje proizvodnje u pokušaju da popune ruske prodavnice hrane sa sirevima evropskog stila ili mesnim delikatesima. Ruske kamčatske krabe, murmankse školjke i razne ribe iz ruskih reka i mora uživaju ogromnu potražnju u zemlji.

Zapadne sankcije i preduzetnički ugostitelji postepeno poboljšavaju situaciju. Tokom vremena ekonomskih previranja i slabe rublje, korišćenje lokalnih proizvoda dovodi do manjih računa, a restorani u Moskvi su prepuni posetiocima, piše The Guardian. U današnjoj Rusiji ljudi redovno odlaze u restorane – ovo više nije specijalna prilika. Ovaj trend je brzo ojačao, stvarajući novu generaciju moskovskih gurmana.

Webtribune.rs

Check Also

SAD POČINJU ZAUZIMANJE SEVERNOG MORSKOG PUTA- MOGUĆ SUKOB SA RUSIJOM

Sjedinjene Države i njihovi saveznici žele da pojačaju svoje prisustvo na Arktiku kako bi kasnije …