Home / AKTUELNO / Dragan BJELOGRLIĆ: U Srbiji opšte ZASELJAČIVANJE traje godinama, bez obzira na to ko je na vlasti

Dragan BJELOGRLIĆ: U Srbiji opšte ZASELJAČIVANJE traje godinama, bez obzira na to ko je na vlasti

501

Promena društva je jedan deo problema, a drugi je sveopšte zaseljačivanje. Ono traje godinama i kontinuirano bez obzira na to ko je na vlasti, rekao je u intervjuu za „Nedeljnik“ režiser, glumac i producent Dragan Bjelogrlić, čija je serija „Senke nad Balkanom“ potukla sve rekorde gledanosti proteklog vikenda.

On je u intervjuu za „Nedeljnik“ rekao da je u tranziciji nestala srednja klasa i građansko društvo.

– Sve te serije su se bavile srednjom klasom. Kako danas da zamisliš Gigu Moravca iz „Boljeg života“ koji kao činovnik u nekoj banci, sa ženom profesorkom latinskog, živi u salonskom stanu sa troje dece? Danas je to nezamislivo! – rekao je on, a potom je dodao:

– Mene najviše boli što smo mi jedna od retkih zemalja koje bi mogle da imaju odgovor na kulturnu kolonizaciju. Imamo autentičnu kulturu, veliko nasleđe u filmu i TV serijama. A mi se upravo tu predajemo – kazao je Bjelogrlić.

Devedesetih je, kazao je Bjelogrlić, postojao obračun sa pozicije profesije.

– Sada je nastao haos i neshvatanje pozicije sa koje treba da delujemo. Ja na primer mislim da su ‘Senke nad Balkanom‘ najbolji odgovor na sveopštu primitivizaciju koja se dešava poslednjih godina.

Ovako imamo situaciju u kojoj se elita pomirila da je na terenu izgubila bitku od primitivaca, po kafanama i intervjuima se zgražavaju nad primitivizmom, pričaju o genijalnim serijama koje su gledali na HBO-u, Netflixu ili Amazonu, i valjda se nadaju da će neki novi političari to da promene.

To je iluzija. Samo mi sami možemo to da promenimo i bijemo bitku – rekao je Bjelogrlić.

(Nedeljnik.rs)

Check Also

KISINDŽER: U SUDARU SA KINOM, AMERIKA SVE SLABIJA, POTREBNA NOVA STRATEGIJA

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer je predložio da se sa Kinom ponovi isti trik …