Home / TEMA DANA / SPREMAJU PRESECANjE KORIDORA?! Hrvatska vojska uveliko vežba forsiranje reka i napad na Srpsku! (VIDEO)

SPREMAJU PRESECANjE KORIDORA?! Hrvatska vojska uveliko vežba forsiranje reka i napad na Srpsku! (VIDEO)

Hrvatska vojska proteklih meseci intenzivno uvežbava savlađivanje vodenih prepreka i forsirano prelaženje reka što su operativni koncepti potrebni za presecanje posavskog Koridora, čime je nedavno pretio bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić.

 hrvatska- vojska

U regionu je nedavno odjeknula pretnja bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića o tome kako bi Hrvatska mogla da u roku od par sati preseče posavski Koridor ukoliko Republika Srpska krene putem osamostaljenja.

Rusi nisu meta

Iako je zvanični razlog održavanja vežbe „Udar 17“ bila priprema hrvatskih vojnika za učešće u NATO kontigentima raspoređenim duž granica Ruske Federacije, nesumnjio je da bi Zagreb bio mnogo skloniji da navedene operativne koncepte pokuša da primeni protiv suvereniteta Republike Srpske nego protiv Ruske Federacije.

Nimalo bezazlene vežbe

Iako je veći deo srpske javnosti ignorisao ovakvu pretnju kao neosnovano bulažnjenje starog filoustaškog kadra, ona ipak odslikava dominantno razmišljanje hrvatske elite koja od svojih osnovnih postulata ne odstupa bez obzira na formalne promene na političkoj sceni.

Dokaz geopolitičkih namera Zagreba ovih dana se može videti i u aktivnostima hrvatskih oružanih snaga.

Naime, one u proteklim mesecima intenzivno uvežbavaju operativne koncepte neophodne baš za presecanje posavskog Koridora – forsiranje reka, savlađivanje vodenih prepreka, uspostavljanje mostobrana, te kombinovana ofanzivna dejstva oklopno-mehanizovane pešadije i helikopterskih jedinica opremljenih američkim mašinama „Kajova Vorior“.

Ovi helikopteri inače predstavljaju idealno sredstvo za ofanzivne operacije na terenu kakav dominira u Posavini, pa nastojanje Vašingtona da Hrvatsku opremi njima daje neke zabrinjavajuće naznake o namerama kojim se modernizacija hrvatskih oružanih snaga vodi.

Hrvatski piloti su 20. septembra prvi put sa ovih helikoptera dejstvovali pametnom municijom, odnosno laserski vođenim raketama „Helfajer“ američke proizvodnje. Ove rakete imaju domet od 8 kilometara i praktično stopostotnu preciznost.

Dva dana nakon ovoga, inžinjerijske, gardijske i oklopno-mehanizovane jedinice hrvatske vojske izvele su vežbu „Kupa 17“ na poligonu u blizini Karlovca koja je kao osnovni zadatak imala savlađivanje vodene prepreke u vidu reke i uspostavljanje mostobrana pod neprijateljskom paljbom.

Nabavka novih migova značajno je umanjila opasnost od hrvatske agresije na RS jer Hrvatska jednostavno nema čime da se suprotstavi takvim aparatima.

Na vežbi su preko reke iskrcavani specijalci, postavljani pontonski mostovi, a potom preko njih upućivani tenkovi i oklopna vozila.

Kulminacija svega ovoga bila je u vežbi „Udar 17“, inače najvećoj vežbovnoj aktivnosti hrvatske vojske ove godine u kojoj je učestvovalo oko 1.000 vojnika. Prvi put nakon 15 godina je čitav hrvatski bataljon izveo kombinovanu ofanzivnu operaciju na poligonu kod Slunja.

Fokus vežbe bio je na interoperabilnosti i sinhronizaciji ofanzivnih dejstava kopnenih oklopno-mehanizovanih jedinica i ratnog vazduhoplovstva koje je podršku pružalo helikopterima.

Na vežbi je bio prisutan i hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević koji nije propustio priliku da podseti kako je „hrvatsku vojsku krasila obučenost i spremnost još od Domovinskog rata“, a istakao je i da se „svakodnevno razvijaju nove sposobnosti“.

Posebno je naglasio kako će MORH uskoro održati prezentaciju ponuda za opremanje ratnog vazduhoplovstva novim avionima.

Iako je zvanični razlog održavanja vežbe „Udar 17“ bila priprema hrvatskih vojnika za učešće u NATO kontigentima raspoređenim duž granica Ruske Federacije, nesumnjio je da bi Zagreb bio mnogo skloniji da navedene operativne koncepte pokuša da primeni protiv suvereniteta Republike Srpske nego protiv Ruske Federacije.

O tome dodatno svedoči i najava hrvatskih medija o tome kako je cilj modernizacije hrvatskog ratnog vazduhoplovstva u „uspostavljanju regionalne dominacije“ i „sposobnosti dejstava po dubini protivničke teritorije“.

Strah od srpskog odgovora

Zato je neophodno nastaviti putem modernizacije Vojske Srbije i njenog opremanja savremenim borbenim sistemima kako bi bila u stanju da pouzdano igra ulogu garanta opstanka Republike Srpske.

Nabavka novih migova značajno je umanjila opasnost od hrvatske agresije na RS jer Hrvatska jednostavno nema čime da se suprotstavi takvim aparatima, međutim dotična prednost je samo privremena.

Inžinjerijske, gardijske i oklopno-mehanizovane jedinice hrvatske vojske izvele su vežbu savlađivanja vodene prepreke u vidu reke i uspostavljanje mostobrana pod neprijateljskom paljbom.

Za trajnije garancije bezbednosti biće neophodno opremanje savremenim sistemima PVO poput „Buk“, „Pancir“ i „S-300“, ali i „pametnom municijom“ za dejstva sa zemlje ili iz vazduha.

Konačno, potrebno je revitalizovati izvorna dejtonska ovlašćenja RS u onoj meri u kojoj ona predviđaju pravo na sopstvene oružane snage jer će demilitarizovana RS konstantno provocirati ekspanzionističke tendencije Zagreba.(govorisrbija.rs)

Check Also

BOŽO PRELEVIĆ OTKRIVA ZAVERU: PLAN JE DA MIGRANTI ZAMENE SRBE

Epidemija COVID-19 pokazala je koliko je država Srbija slaba i neorganizovana. Advokat Božo Prelević upozorava …