Home / AKTUELNO / ZAPADNA SRBIJA U STRAHU DA SE NE PONOVI 2014-TA: IZLILE SE MORAVA I BJELICA, BUJIČNI TOKOVI U PORASTU!

ZAPADNA SRBIJA U STRAHU DA SE NE PONOVI 2014-TA: IZLILE SE MORAVA I BJELICA, BUJIČNI TOKOVI U PORASTU!

Na području Zapadne Srbije, kao posledica topljenja snega, izlile su se Zapadna Morava i Bjelica, dok je nivo ostalih reka je u porastu, iako još nema opasnosti po domove

Zapadna Morava se izlila u Pilatovačkom polju i Prijanovićima, ali nema poplavljenih domaćinstava, izjavio je predsednik opštine Požega Milan Božić.

On je dodao da je nadošao Skrapež, pritoka Ðetinje, ali da za sada nema izlivanja.

Prema njegovim rečima, tokom dana se očekuje porast vodostaja na svim rekama na područku opštine jer su tokom noći temperature bile u plusu i nastavljeno je topljenje snega.

– Što se tiče Rzava i Ðetinje, situacija još uvek nije alarmantna, obale još uvek nisu pune, ali su u pitanju bujični vodotokovi i situacija može da se promeni za nekoliko sati – kazao je Božić za agenciju RINA.

On je istakao da su u Požegi sve nadležne službe u pripravnosti.

Kod Lučana se izlila reka Bjelica i tamo je poplavljeno preko 120 hektara oranica, a predsednik opštine Milivije Dolović kaže da je nijedna kuća nije ugrožena i da je situacija trenutno pod kontrolom.

– Vodostaj Bjelice je 170 centimetara, u prethodnih 48 časova ta reka se izlila na samom ušću u zapadnu Moravu, poplavljeno je oko 120 hektara oranica i u selima Puhovo i Turica još tridesetak hektara. Za sada nijedan stambeni objekat nije ugrožen, ali padavine su najavljene i u narednim satima, a dolazi i do otapanja snega pa su mogući veći problemi – rekao je Dolović.

On je istakao da je Štab za vanredne situacije u stalnom dežurstvu, da se prate svi vodotokovi.

– Spremni smo da reagujemo. Ukoliko bude bilo potrebno zaprečićemo ustav u selu Dljin – rekao je Dolović.

U zapadnoj Srbiji Lim je u značajnom porastu, ali nema opasnosti od izlivanja.

Seljašnica i Mileševka za sada su u svojim koritima, ali pošto je reč o bujičnim vodotokovima, situacija može brzo da se promeni jer su temperature tokom noći bile iznad nule, rekao je za agenicu RINA Goran Posrkača, načelnik štaba za vanredne situacije opštine Prijepolje.

Prema njegovim rečima, zabeležen je značajan porast reke Lima, ali za sada to nisu upozoravjuće vrednosti.

– Dotok na brani u Potpeći je 160 litara po metru kubnom, što je u nivou proseka, ako se uzme u obzir da je situacija alrmantna tek kada je dotok 600 litara po metru kubnom – kazao je Posrkača.

On je naglasio da su sve nadležne službe u pripravnosti i da će se situacija na bujičnim vodotokovima pratiti iz sata u sat.

Check Also

POSLE SLUČAJA „JOKIĆ“- NOVI PROBLEM ZA SRBIJU!?

Košarkaška reprezentacija Srbije će i definitivno biti bez Bogdana Bogdanovića u kvalifikacijama za Olimpijske igre, …