Home / AKTUELNO / Zašto se napad u Mančesteru dogodio baš sada i kakve veze ima sa 8. junom? Počele su da kruže ozbiljne teorije zavere

Zašto se napad u Mančesteru dogodio baš sada i kakve veze ima sa 8. junom? Počele su da kruže ozbiljne teorije zavere

Teroristički napad koji se dogodio pre dva dana u Mančesteru, kada je na kraju koncerta američke pop pevačice Arijane Grande eksplodirala bomba koja je ubila 22 osobe, a 59 ranila, ostavio je mnoga pitanja u vazduhu zbog čega su ubrzo počele da kruže teorije zavere o samom događaju i kome bi on mogao da ide na ruku.
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Većina se slaže da će od ovog nemilog događaja najviše profitirati britanska premijerka Tereza Mej.

– Velika Britanija podigla je danas nivo pretnje od terorizma na “kritičan” što znači da se smatra da je neizbežan novi napad – izjavila je sinoć britanska premijerka i dodala da se raspoređuju vojnici kako bi pomogli naoružanim policajcima.

Usled atmosfere straha koja je zavladala nakon napada, pojedinci su na društvenim mrežama za ovakvu situaciju neposredno optužili Mejovu. Tako je Debi Hiks, potpredsednica Laburističke partije za Satraud u Glosterširu, opisala teroristički napad kao “savršen tajming za Terezu Mej”.

– Ono što se dogodilo u Mančesteru je užasno i moje misli su sa porodicama. Ipak, ne mogu da prestanem da mislim kako je ovo savršen momenat za Terezu Mej. Poznato je da političari koriste ovakve događaje kao deo njihove kampanje ili poruke – napisala je Hiksova na Fejsbuku.

Odmah nakon što je njen post dospeo u centar pažnje medija, Laburistička partija se distancirala od njenih komentara i saopštila da je to njeno lično mišljenje.

Sličnog mišljenja je i Stiv Brukstin, engleski džez i soul pevač, i pobednik prvog serijala britanskog X faktora. Doduše, on je napisao da je “to bio užasan dan” za kampanju Mejove pred izbore koji se očekuju u junu.

– Tereza Mej je imala loš dan. Odvratni mediji i pogodite šta – eksplozija u Mančesteru. Ovo sra..e ne može da se izmisli – napisao je Brukstin na Tviteru.

Tvit je ubrzo obrisao, ali su korisnici printskrinovali kako bi ostali mogli da se uvere da ja zaista to napisao.

– Impliciram da postoje mračne sile. Moćne ljude ne zanima javnost i sve će uraditi za svoju agendu – napisao je u drugom tvitu, koji je još uvek vidljiv.

Usledio je i odgovor na pitanje jednog korisnika da li je eksplozija mogla da bude i zbog električnog kvara.

– Ne verujem. Mislim da postoje ljudi koji bi namestili lažne operacije čim politička situacija krene nizbrdo. Izviniste ako sam ciničan, ali sve je toliko orkestrirano da ništa ne isključujem.

Takođe, ono što je simptomatično što se tiče terorističkih napada koji su se dogodili na evropskom tlu jeste što je većina napadača/samoubica od ranije bila poznata organima vlasti.

Nakon referenduma na kojem su Britanci odlučili da njihova zemlja izađe iz Evropske unije, promene premijera, zatim pokretanjem procesa za izlazak iz evropske zajednice, i nedavna odluka Mejove, a koju su podržali poslanici parlamenta, da se održe vanredni parlamentarni izbori 8. juna, teroristički napad je najnoviji čin koji bi mogao da uzdrma ovu ostrvsku državu.

Britanske političke partije su zbog napada u mančesterskoj areni suspendovale izbornu kampanju do daljeg, a većina teoretičara zavere veruje da će ovo doprineti popularnosti vodećoj konzervativnoj partiji i premijerki iz njenih redova na izborima koji slede.

Činjenica je da vodećim političarima ovakve situacije odgovaraju zbog povećane pažnje koje dobijaju, i sigurno iako pate zbog onoga što se dogodilo, s druge strane gledaju priliku kako da pridobiju što više glasača.

Danas je saopšteno da će britanski parlament biti zatvoren za javnost do daljeg zbog povećane pretnje po bezbednost nakon samoubilačkog napada izvedenog u Mančesteru. Kao posledica toga sve ture, događaji i banketi biće otkazani, a odluka stupa odmah na snagu, saopštio je britanski parlament na svom veb sajtu.

Ova odluka biće na snazi dok se savet o bezbednosti ne promeni, preneo je Rojters. Britanski parlament trenutno ne zaseda jer se parlamentarni izbori održavaju 8. juna.

Kao glavni osumnjičeni za napad je Salman Abedi (23), rođen i odrastao u Velikoj Britaniji, čiji su roditelji poreklom iz Libije. Abedi je od ranije poznat britanskim vlastima. Takozvana Islamska država preuzela je odgovornost za samoubilački napad.

(L.C.)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …