Home / AKTUELNO / ZAVRŠEN SASTANAK LAVROV – TRAMP: Evo o čemu su razgovarali (VIDEO)

ZAVRŠEN SASTANAK LAVROV – TRAMP: Evo o čemu su razgovarali (VIDEO)

Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, sastaće se u julu na samitu G20 u Nemačkoj, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon sastanaka u Vašingtonu s Trampom i američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom.

lavrov- tramp

„Predsednici su, kada su nedavno razgovarali telefonom, već potvrdili da će se sastati na marginama samita ’dvadesetorice’ u Nemačkoj u prvoj dekadi jula. I danas sam s Reksom Tilersonom razgovarao o tome kako možemo da pređemo sve teme koje sam spomenuo – i Siriju i druga pitanja, s tim da za ovaj susret pripremimo nekakve očigledne, opipljive rezultate. U svakom slučaju, oni će se videti u julu“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, osnovna tema razgovora s Trampom i Tilersonom bila je saradnja u rešavanju međunarodnih problema.

„Razgovarali smo, pre svega, o saradnji na međunarodnoj areni. Potvrdilo se da, bez obzira na sve poznate probleme, naše zemlje mogu i moraju zajedno da pomažu da se reše ključni međunarodni problemi“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanaka.

Prema njegovim rečima, Rusija veruje da će SAD igrati aktivnu ulogu u pitanjima vezanim za stvaranje zona bezbednosti u Siriji.

U ovoj etapi u vezi s pitanjem stvaranja zona bezbednosti „postoji saglasnost na konceptualnom planu“, kada je reč o geografskim parametrima ovih zona, rekao je Lavrov i podsetio da su u memorandumu koji je potpisan u Astani formulisani dalji koraci koji podrazumevaju da se svi zainteresovani učesnici dogovore ko će i kako obezbeđivati bezbedne pojaseve unutar ovih zona.

„Potvrdili smo danas da smo zainteresovani za to da Amerika igra najaktivniju ulogu u ovim pitanjima. Čini mi se da su Amerikanci takođe za to zainteresovani – makar kada govorimo o južnoj zoni deeskalacije. Imaju očigledan interes“, rekao je Lavrov i dodoa da se nada da će SAD dati neposredan doprinos očuvanju bezbednosti i na drugim označenim teritorijama.

Ruski ministar je istakao da je u Siriji neophodno usredsrediti se na borbu protiv terorizma, a ne na svrgavanje predsednika te zemlje Bašara Asada.

„Treba preseći sve terorističke pojave u Siriji, ne dozvoliti da se ona pretvori u uporište terorizma, nestabilnosti, ne dozvoliti ono što se dogodilo s Irakom i Libijom“, rekao je Lavrov.

„Neko me je pitao o Bašaru Asadu… I u slučaju s Irakom, i u slučaju s Libijom svetska zajednica se držala neophodnosti da se svrgne jedan čovek – Sadam Husein u slučaju Iraka i Gadafi u slučaju Libije. Do čega je to dovelo? To vidimo odlično. Zbog toga, kada je reč o rešavanju sirijske krize, hajde da učimo na greškama iz prošlosti i da ulažemo ne u smenjivanje konkretnog predsednika, konkretnog lidera nego u iskorenjivanje pretnje terorizma“, rekao je Lavrov.

On je dodao da je Tramp danas potvrdio da je za SAD najvažnije pitanje u Siriji da se pobedi terorizam. „U tome smo potpuno solidarni“, naveo je ruski diplomata.

Sankcije nisu problem Rusije

Sergej Lavrov je rekao da s američkim predsednikom nije razgovarao o sankcijama Rusiji.

„O sankcijama ne razgovaramo. To nije naš problem. To su jednostrana dejstva koja su preduzeta protiv nas“, rekao je Lavrov.

Sastanak Lavrova i Trampa iza zatvorenih vrata trajao je nešto više od sata.

Tramp: Veoma dobar sastanak

Tramp je posle susreta izjavio da je imao „veoma dobar“ sastanak s Lavrovom, prenela je agencija Blumberg.

Prema njegovim rečima, neophodno je prekinuti užasno nasilje u Siriji i svi rade na tome.

Kadrove Lavrovljevog dolaska u Belu kuću prikazao je televizijski kanal Si-En-En.

Zajedno s ruskim ministrom na sastanak je došao ambasador Rusije u SAD Sergej Kisljak.

Rusiju ne zanimaju unutrašnje stvari Amerike

Lavrov je istakao da ne postoje nijedna činjenica niti dokaz koji bi potvrdili bilo kakvu umešanost Rusije u unutrašnje poslove Amerike.

„Predsednik Tramp je javno u više navrata govorio o tome šta misli o tvrdnjama da se mi navodno mešamo u vaše unutrašnje stvari. Tu nema nikakve potrebe da nam se kao tajno, ’na uvo’, o tome govori. Znamo stav predsednika Trampa, znamo stav onih koji pokušavaju da dokažu suprotno. Nevolja je u tome što nijednu jedinu činjenicu, nijedan dokaz niko nije naveo. Iskreno govoreći, to je sve“, rekao je Lavrov.

Odgovarajući na pitanje o smenjivanju direktora FBI Džejmsa Komija, ruski ministar je naglasio da je reč o unutrašnjem pitanju Amerike.

„To uopšte nije moje pitanje. Ja mogu da vam navedem mnoštvo primera kada u Rusiji, u Francuskoj, u Velikoj Britaniji neko nekoga imenuje ili smenjuje. To su vaše unutrašnje stvari“, rekao je Lavrov.

Lavrov i Tilerson o pregovorima u Astani

Lavrov je prethodno razgovarao s američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom.

Lavrov je s Tilersonom razgovarao o perspektivama sledeće runde pregovora o Siriji koja će biti održana u kazahstanskoj prestonici Astani.

„Dogovorili smo se da nastavimo da radim i u okviru formata Astane, gde SAD učestvuju kao posmatrač. Smatramo da je Amerika dala konstruktivan doprinos na poslednjem sastanku, tako da ćemo sarađivati i u okviru ženevskog procesa koji, kako je izjavio specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura, mora da se obnovi bukvalno sledeće sedmice“, rekao je Lavrov.

Šef američke diplomatije je rekao da Rusija i SAD treba da nastave dijalog koji su počeli u Moskvi prošlog meseca tokom njegove posete ruskoj prestonici.

U aprilu tokom posete Moskvi šef američke diplomatije Reks Tilerson sastao se s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kada će biti održan sastanak predsednika dveju zemalja još nije poznato. Susret bi mogao da bude upriličen u julu na marginama samita G20 u Hamburgu.

Pogledajte video:(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …