Home / AKTUELNO / ZAVRŠEN SASTANAK – ŠTA SE TO DESILO U NEMAČKOJ kada je VUČIĆ izjavio ovako nešto…

ZAVRŠEN SASTANAK – ŠTA SE TO DESILO U NEMAČKOJ kada je VUČIĆ izjavio ovako nešto…

Srbija je posvećena miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i računa na dalju podršku Nemačke i kancelarke Angele Merkel, kakvu je i do sada imala, rekao je danas predsednik Srbije Alerksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije u Berlinu sa Merkelovom.

Nemačka je ne samo ekonomski, već i politički jedna od najznačajnijih zemalja za Srbiju, istakao je Vučić i zahvalio kancelarki na njenom angažovanju na Zapadnom Balkanu.

„Mi znamo da je pred nama težak put rešavanja poglavlja 23 i 24 i teška prepraka rešavanje pitanja Kosova“, rekao je srpski predsednik.

On je preneo novinarima da je kancelarki rekao da ne veruje u jednostvana rešenja, već u kompromis.

„Rekao sam joj je da je važnije ljubiti zemlju svoje dece, nego zemlju svojih predaka, važna nam je budućnost. Spremni smo na kompromis. Da obe strane nešto izgube, pa makar i da ne budu zadovoljne. Za narod ne bi bilo prihvatljivo da Srbija bude jedini gubitnik“, istakao je Vučić.

Srbija i Nemačka imaju rekordnu trgovinsku razmenu koja je dostigla 4,4 milijarde evra, a Nemačka je sada ubedljivo sama na vrhu kao trgovinski partner Srbije, izjavio je u Berlinu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ponosni smo na to što je zahvaljujući nemačkim investicijama u Srbiji naš izvoz za Nemačku dostigao gotovo 1,9 milijardi, što je pokrivenost uvoza izvozom veća nego ikada i predstavlja nam povećanje od 10,3 odsto u trgovinskoj razmeni samo u poslednjoj godini „, rekao je Vučić u zajedničkom obraćanju sa nemačkom kancelarkom.

Predsednik je ukazao da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 43.000 ljudi.

„Nemci su nam pomogli da prevaziđemo užasno tešku ekonomsku i socijalnu situaciju, a mi ćemo se truditi da popravljanjem ambijenta i vladavinom prava, stvorimo još bolje uslove za njihov dolazak“, rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija popravila poziciju na Duing biznis listi Svetske banke za 50 mesta i izrazio nadu da ćemo to činiti svake godine, što će značiti jači poziv nemačkim investitorima.

MERKEL: VEOMA CENIM VUČIĆEV RAD, PODRŽAVAMO SRBIJU

Veoma cenim rad predsednika Vučića i želim mu uspeh u poslu koji nije lak, poručila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel posle razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i istakla da Nemačka i dalje podržava Srbiju na njenom putu ka EU.

Merkelova je istakla i da je Nemačka impresionirana kako Beograd korača putem reformi i da ohrabruje srpske valsti da to čine i dalje.

Zvanični Berlin podržava evropsku perspektivu Srbije i ohrabruje Beograd da nastavi sa reformama, kao i u pronalaženju rešenja u odnosima sa Prištinom, kaže Merkelova.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, poručila je da pristupni pregovori mogu biti uspešni samo ako se reforme nastave, posebno u oblasti vladavine prava, kao i ako se postigne pravni ugovor u vezi odnosa sa Prištinom.

Zbog toga, istakla je, deo razgovora je bio posvećen kako doći do sporazuma između Beograda i Prištine u narednim godinama.

Kada je reč o Kosovu Merkelova je, odgovarajući na pitanje šta Nemačka očekuje da Srbija mora da učini u vezi odnosa sa Prištinom, te da li pravno obavezujući sporazum znači da Srbija prizna Kosovo, kazala da ona „nije ta koja želi da propisuje šta se mora desiti i šta je poželjno što bi trebalo uraditi“.

„Inicijativa polazi od strane Srbije, predsednik Srbije je taj koji je tu glavni akter“, rekla je Merkel.

„Mi razgovaramo o tome i podržavamo stvari kada se traži naša podrška. Ali, ja neću da delim savete, pogotovo ne u javnosti“, rekla je Angela Merkel.

Razgovarali su kaže kancelarka i o regionu ukupno i ima niz zadataka koji moraju da se obave, a posebno misli na Bosnu i Hercegovinu i druge zemlje.

„Veoma cenim rad predsednika Vučića na uspostavljanju što bolje saradnje u regionu i želim mu, u ne tako lakom poslu, puno uspeha“, kazala je ona.

Merkelova je istakla da Nemačka želi i dalje da podržava Srbiju na njenom putu.

Istakla je da je raduje što je Vučić, po prvi put u novoj funkciji, kao predsednik Srbije, posetio Berlin, podsećajući da su postojali odlični i tesni odnosi između dve zemlje dok je bio prmeijer.

Ukazala je da je oko 400.000 građana poreklom iz Srbije, koji žive u Nemačkoj, most saradnje dve zemlje.

„Nemačka je godinama jedan od, ako ne i najvažniji trgovinski partner Srbije. Imamo niz dirketnih investicija u Srbiji i nemačke firme zapošljavaju više od 40.000 građana Srbije“, podsetila je Merkelova.

Kada je reč o evropskoj perspektivi Merkelova je rekla da će se ove godien održati niz sastanaka EU sa zemljama Zapadnog Balkana, što posebno raduje Berlin, koji želi da postoje tesni odnosi sa tim regionom.

Izrazila je zadovoljstvo što se dobila poziv da poseti Srbiju i najavila da će sigurno ponovo doći u Beograd, ali da je sada važno da se u Nemačkoj najpre formira vlada i ona bude postavljena na mesto kancelara.

Posebno je pohvalila napore u oblasti pomirenja, rekavši da je poseban poklon Srbije sporazum o zaštiti vojnih memorijala, koji je doneo predsednik.

Izrazila je uverenje da će biti posetilaca vojnih memorijala u Srbiji i iz Nemačke.

Na kraju ona se, posle pitanja nemačkih novinara, osvrnula i na saradnju Kine i Srbije, rekavši da je projekat rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta projekat u kojem je uključena i članica EU, kao i da su u Inicijativi „16+1“ zemlje članice, te da one imaju obavezu da zastzpaju zajedničku politiku prema Kini.

„Uzimanje kredita nije ništa što je zabranjeno i Evropska komisija proverava sve projekte“, objasnila je onda dođaući da to nije tipično srpsko pitanje, već da Kina sarađuje sa mnogim zemljama u istočnoj Evropi.

Što se kineskog udela u nemačkom proizvođaču automobila „Daimler“ tiče Merkelova je kazala da je Nemačka otvorena za dobre odnose sa Kinom, ali da treba sagledati da li nisu povređena pravila o transparentnosti, o čemu treba da brinu nadležne institucije.

Istovremeno je poručila da u „Daimleru“ postoji i kuvajtski investotor, te da je strateški cilj vlade da automobilska industrija u Nemačkoj bude održiva.

MERKEL: NEMAČKA PODRŽAVA PUT SRBIJE KA EU

Nemačka podržava put Srbije, rekla je danas nemačka kancelarka Angela Merkel posle razgovora s predsednikom Aleksandrom Vučićem i istakla da pregovori o priključenju mogu biti uspešni uz dalje reforme u domenu pravne države i u svetlu pitanja odnosa sa Kosovom.

„Impresionirani smo na koji način Srbija nastavlja putem napretka u borbi protiv korupcije i ohrabrujemo Srbiju da nastavi tim putem“, rekla je kancelarka na zajedničkoj pres konferenciji s Vučićem.

Ona je ponovila da njena zemlja pruža podršku Srbiji i dodala:

„Pregovori o priključenju mogu da budu uspešni ako se reforme dalje razvijaju u domenu pravne države i u svetlu pitanja odnosa sa Kosovom. Zato smo se delimično osvrnuli na pitanje kako možemo da dođemo do pravnog okvira, ugovornog rešenja za Kosovo“, rekla je Merkel.

Dodala je da treba rešiti i niz pitanja u regionu i istakla da zvanični Berlin „ceni učešće predsednika Vučića u pogledu saradnje zemalja Zapadnog Balkana“.

NE PROPISUJEM, NE DELIM SAVETE, VUČIĆ GLAVNI AKTER

– Ja ne propisujem šta se mora desiti po pitanju Kosova, neću da delim savete, predsednik Srbije je tu glavni akter, poručila je danas kancelarka Angela Merkel po pitanju sporazuma Beograda i Prištine. Na pitanje da li pravno obavezujući sporazum znači priznanje Kosova od strane Srbije, kancelarka je odgovorila da što se tiče očekivanja u odnosu na Kosovo ona nije ta „koja će propisati šta se mora desiti i šta je pozeljno što bi trebalo uraditi“.

„Mi razgovaramo o tome i podržavamo stvari kada se traži naša podrška. Ali, ja neću da delim savete, pogotovo ne u javnosti“, rekla je Angela Merkel.

Check Also

VELIKI UDAR: STRUČNJACI UPOZORAVAJU DA SLEDI DRASTIČAN PAD STANDARDA..!

Poslednjih nedelja, cene osnovnih životnih namirnica i goriva drastično su skočile. Za naredni period se …