Home / AKTUELNO / ZNATE LI ŠTA JE ČLAN 187? Vozači, evo koliko ZAISTA smete da pijete alkohola kad vozite!

ZNATE LI ŠTA JE ČLAN 187? Vozači, evo koliko ZAISTA smete da pijete alkohola kad vozite!

policajac- policija

Zakon nije menjan, već je postala praksa da se Član 187. Zakona o bezbednosti saobraćaja striktno da primenjuje! U njemu piše da vozač pod dejstvom alkohola ne sme da vozi.

Isti Član kaže da je osoba pod dejstvom alkohola ukoliko u krvi ima više od 0,3 promila alkohola. Kombinacija alkohola i vožnje se i do sada kažnjavala u saobraćaju, ali situacija je nedavno postala još ozbiljnija.

Nekada ranije je bila praksa da, ako vas policija uhvati sa 0,3 do 0,5 promila alkohola u krvi, dobijete kaznu i nastavite svojim putem. Međutim, više vam neće biti dozvoljeno ni da nastavite vožnju.

Za volan će smeti da sedne samo drugi trezan vozač. U suprotnom moraćete da ostavite auto na licu mesta i nastavite put taksijem, ili autobusom ili da odspavate dok nivo alkohola ne padne ispod 0,3 promila.

Zakon nije menjan, već je stigao nalog da Član 187. Zakona o bezbednosti saobraćaja počne striktno da se primenjuje, a u njemu piše da vozač pod dejstvom alkohola ne sme da vozi. Isti Član kaže da je osoba pod dejstvom alkohola ukoliko u krvi ima više od 0,3 promila alkohola. Čak i jedno klasično pivo (0,5 l), naročito na prazan stomak, može da vas dovede do 0,4 promila alkohola, ali to zavisi od sledećih faktora:

a) prazan ili pun stomak – ako se pije na prazan stomak, nivo alkohola u krvi će naglo skočiti, dok će se na pun stomak podizati lagano i do nižeg nivoa

b) naviknutost na alkohol – što više pijete, jetra će brže da ga prerađuje
c) brzina konzumiranja – što brže pijete, veću koncentraciju ćete postići u kraćem periodu
d) vrsta pića – čak ni svako pivo nema isti procenat alkohola. Na primer, Zaječarsko ima 4,5%, Apatinsko 4,7%, Lav 5,0%, Nikšićko tamno 6,2%…

e) vreme proteklo od konzumiranja poslednjeg pića do merenja
f) pol – muškarci bolje podnose alkohol od žena (i brže ga prerađuju)
g) težina – osobe sitnije konstitucije teže podnose alkohol

Postoje neka uopštena pravila koja govore koliko ćete imati promila alkohola u krvi nakon nekoliko čašica žestine, piva ili vina, ali se pokazalo da su u praksi rezultati često neočekivani.

Check Also

GRČKA ZATVARA GRANICE ZA DRŽAVLJANE SRBIJE

Ministar turizma, trgovine i telekominikacija Rasim Ljajić potvrdio je za B92.net da se granice Grčke …