Home / AKTUELNO / Zoran želi da proizvodi zdravu hranu, i da živi po zakonima prirode: Zato je uradio fantastičnu stvar (VIDEO)

Zoran želi da proizvodi zdravu hranu, i da živi po zakonima prirode: Zato je uradio fantastičnu stvar (VIDEO)

Zoran-Stanimirovic-Bor

Markov potok je prvo ekološko naselje koje se nalazi u selu Osnić kod Zaječara. Zoran Stanimirović je idejni tvorac koji je obezbedio 30 hektara zemlje kako bi proizvodio hranu bez upotrebe pesticida.

Njegova ideja je da živi u skladu sa prirodom i njenim pravilima.

– Naše nedogovorno ponašanje prema eko sistemu, koji je na kraju krajeva naš dom, za rezultat ima nestanak šuma, eroziju tla, nestanak vode i nastajanje pustinjskih krajolika, a istovremeno svaka kiša umesto da je blagodetna danas takođe ima erozivno dejstvo, jer nema velikog drveća sa velikim korenovim sistemima, koje bi tu kišu

prihvatilo i polako spuštalo od brda i planina do nizija – rekao je Zoran.

Kako kaže, kada čovek pronađe odgovor i uzrok, onda je sve nekako lakše.

Potrebno je sve uraditi ispočetka i uz poštovanje prirode i zemlje, učeći neprestano i posmatrajući rezultate svog drugačijeg načina ponašanja.

Prirodi i zemlji je potrebno ozdravljenje, a permakultura je jedan od načina da se to i uradi, da se stvori mir, red i harmonija u svetu čoveka, biljaka i životinja da se vrati na početak da mi sve moglo da funkcioniše samo od sebe.

Cilj permakulture je rad sa prirodom a ne protiv nje, jer sve je povezano i to samo treba uočiti i pratiti.

Ovo je jedan nov način i vid života koji mnogi žele i sanjaju, a cilj je da se ne proizvodi djubre, već da se sve reciklira, ad se hrana proizvodi bez veštačkih đubriva i otrova, da se pazi da zemlja ostane čista ne zatrovana.

Ako zelite ovako nešto možete i vi da postanete deo ovoga sveta mesta još uvek ima dovoljno. Uslov je da prvo postanete član Udruženja Permakulturna naselja Srbije, nakon čega ste u mogućnosti da postanete vlasnik parcele u naselju Markov potok.

Pogledajte šta planira Zoran Stanimirović:


(Telegraf.rs/RTV Bor)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …