Home / IZA KULISA / ALIJIN AGENT OSMICA SPREMA MUDžAHEDINE ZA UDAR NA SRPSKU?! ŠTA SE KRIJE IZA PSIHOLOŠKOG RATA PROTIV BANjALUKE!

ALIJIN AGENT OSMICA SPREMA MUDžAHEDINE ZA UDAR NA SRPSKU?! ŠTA SE KRIJE IZA PSIHOLOŠKOG RATA PROTIV BANjALUKE!

Glavni obaveštajac Alije Izetbegovića – Osman Mehmedagić koji sada vodi Obaveštajno-bezbednosnu agenciju (OBA) Bosne i Hercegovine, ‘zaboravio’ je da obavesti RS o mogućim napadima u Banjaluci! Pripisuje mu se da je upravo on doveo mudžahedine u BiH

isil- dzihadisti- teroristi

Da li je Banjaluka nova meta terorističkih napada? I ko sve „nedostaje“ na spisku potencijalnih meta? Mediji u regionu preneli su podatke koje navodno poseduje Obaveštajno-bezbednosna agencija Bosne i Hercegovina o mogućim terorističkim napadima u BiH sa akcentom na konzulate i predstavništva stranih ambasada i OHR.

Na spisku se nalaze i kabinet i stan predsedavajućeg BiH Mladena Ivanića, kao i stan ministra spoljnih poslova Igora Crnatka. Na spisku nema nijedne institucije vezane za Republiku Srpsku, kao ni nekoga od rukovodstva RS, što je, po rečima stručnjaka za bezbednost Predraga Ceranića, nelogično, a celu informaciju stavlja pod sumnju.

– Dakle, ako je neko mogao da se nađe na meti, ili spisku terorista, onda su to prvenstveno institucije RS.

U tom izveštaju OBA tako nešto se ne spominje, već niz nekih drugih objekata za koje nema logike da u Banjaluci budu više ugrožene od samih institucija i osoba koje su u vrhu vlasti RS, kao što je vlada ili institucija predsednika RS Milorada Dodika.

Dakle, izostavljanje sa tog spisaka institucija i lica RS unosi jednu sumnju u smislu dobrih namera onoga ko tu informaciju plasira u javnost – smatra sagovornik Sputnjika.

On takođe podseća i da je OBA, inače, ista ona služba koja nije uspela da spreči napad u Potočarima na Aleksandra Vučića, niti da suzbije terorističke napade koji su se desili na teritoriji Federacije još 2015. U isto vreme, kaže da je veoma neobično da se ovakva informacija pojavi u medijima, a ne u nadležnim institucijama RS.

– S obzirom na to da do Ministarstva unutrašnjih poslova RS nije stigla nikakva depeša iz OBA, kao i da su se informacije o mogućim napadima našle prvo u medijima, a ne u institucijama koje bi tu realno mogle da urade nešto da osujete moguće napade, sve nas to tera da se dodatno zamislimo.

Takođe, tera nas i da zaključimo da su tako plasirane informacije više u domenu psiholoških i medijskih operacija, nego što su zasnovane na nekim čvrstim, realnim i operativnim znanjima koji se dele sa srodnim bezbednosnim agencijama.

Ja bih tu informaciju smestio, dakle, u domen psiholoških operacija kao bi se postigli određeni efekti sa ciljem stvaranja zabrinjavajuće situacije koja se vezuje za RS – uveren je Ćeranić.

Ko je Osmica?!

Čovek koji se nalazi na vrhu Obaveštajno-bezbednosne agencije Bosne i Hercegovine, odakle je informacija o mogućim napadima u Banjaluci i plasirana, jeste Osman Mehmedagić, bivši telohranitelj Alije Izetbegovic´a.

Osmica, kako su ga tokom rata u BiH zvali, veoma je blizak sa porodicom Izetbegović, a svojevremeno je bio rukovodilac Odeljenja za tajno praćenje Agencije.

Mehmedagić je bio pripadnik nekadašnje Službe državne bezbednosti SFRJ, a u ranim devedesetim radio je na osiguranju Predsedništva BiH, a kasnije kao pratilac prvog predsednika Predsedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Nezvanično, u političkim ali i međunarodnim krugovima, pregovori o njegovom imenovanju na čelo OBA trajali su dugo zbog ratne prošlosti, koja je sporna za zvaničnike u Republici Srpskoj.

Prema njegovim rečima, sve ovo liči na stari scenario koji s vremena na vreme, pokušava da se sprovede, a za cilj ima da destabilizuje RS.

– Urušavanje Srpske shodno željama onih kojima RS nije u srcu odvijalo bi se u nekoliko faza, od kojih bi prva bila organizovanje protesta na ulicama Banjaluke, čemu bi prethodilo stvaranje veštačkog nezadovoljstava.

Cilj bi bio da se potkopaju institucije vlasti RS, posle čega bi usledili napadi sirijskih povratnika i na kraju bi tu morao da umeša NATO kako bi ‘doneo mir i stabilnost’, a znamo da je najbliža NATO baza na teritoriji Hrvatske, koja je članica ove alijanse – objašnjava Ćeranić.

Nakon toga bi, dodaje, situacija koja se tiče RS bila veoma zabrinjavajuća.

– Dakle, to je neki plan koji se povremeno podgreva iz centara moći kojima RS nije u srcu. Iz tog ugla, ja bih ovu informaciju posmatrao shodno onoj narodnoj poslovici ‘ne gledaj šta ti se kaže, nego ko ti kaže’ – objašnjava Ćeranić.

(Izvor: informer.rs / rs.sputniknews.com)

 

Check Also

JEZIVO OTKRIĆE Prof. DIMITRIJEVIĆA: PROROČANSTVO SVETIH OTACA SE ISPUNJAVA- EUFRAT JE PRESUŠIO: EVO ŠTA TO ZNAČI! (VIDEO)

Gost u emisiji „Politikon“ na tv Helmkast autora i voditelja Danila Tvrdišića bio je pravoslavni …