Home / SPEKTAR / DOKUMENT „FAJL 17“ OTKRVA KONAČNU ISTINU O 11. SEPTEMBRU?

DOKUMENT „FAJL 17“ OTKRVA KONAČNU ISTINU O 11. SEPTEMBRU?

njujork- bomb- kule- amerika- sad 1Dokument poznatiji kao “Fajl 17″, sa kojih je američka vlada skinula oznaku poverljivo, mogao bi da otkrije šta piše u tajnih 28 stranica izveštaja o terorističkim napadima na Njujork i Vašington.

Na njemu se nalazi lista od 30 osoba koje istražitelji traže radi novih dokaza o napadu 11. septembra 2001. godine na Njujork.
Bivši senator Floride Bob Grejam veruje da su napadači imali značajnu vezu sa Saudijskom Arabijom.

– U tom dokumentu piše “Evo, još dodatnih pitanja na koja nema odgovora i zašto verujemo da bi Komisija o 9/11, FBI i CIA trebalo da pronađu odgovore” – dodao je Grejam.

Među 30 imena su i Fahad al-Tumari i Omar al-Bajumi. Prvi je imam u jednoj džamiji u Kulveru u Kaliforniji, osumnjičen da je tada pomagao napadačima, a postoje indicije da je drugi pomagao teroristima u San Dijegu 2000. godine, a malo pre napada na Kule bliznakinje u Njujorku napustio je SAD.

– Al Bajumi ima značajne veze sa saudijskom vladom i mnogi pripadnici lokalne zajednice muslimana u San Dijegu veruju da je on zapravo saudijski obaveštajac – piše u izveštaju.

Ranije je šef CIA Džon Brenan rekao da će 28 strana izveštaja biti objavljeni, ali da oni ne sadrže dokaze o tome da je Saudijska Arabija umešana.
– Verujem da će tih 28 strana da budu objavljeni i to podržavam, jer će tada svi videti da Saudijci nemaju veze s tim – rekao je Branan.

Odluka o skidanju oznake poverljivo sa ovih dokumenata postoji još od 2014. godine i doneo ju je predsednik SAD Barak Obama. Prethodni predsednik SAD-a Džordž Buš do tada je blokirao njihovo objavljivanje, jer navodno nije želeo da remeti odnose SAD i Saudijske Arabije.

(B92.net)

 

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …