Home / SPEKTAR / JOŠ UVEK ZAGONETKA: Amerikanci pokušali da pronađu odgovor, kako su Srbi oborili ”nevidljivi” bombarder F117 (VIDEO)

JOŠ UVEK ZAGONETKA: Amerikanci pokušali da pronađu odgovor, kako su Srbi oborili ”nevidljivi” bombarder F117 (VIDEO)

Nama ali i samim Amerikancima, čija nas je vojska agresorski bombardovala zajedno sa još 16 članica zlikovačkog NATO pakta još uvek je zagonetka obaranje “nevidljivog” lovca F117. Pokušali su da sebi daju odgovor.

avion- stelt- nevidljivi

Američki sajt “Hakadej”, koji se trudi da postavi najviše standarde u “prevođenju” informatičko-tehnoloških tema na opšte razumljiv i privlačan način, ovih dana se bavio mogućim teorijama o uspehu srpske vojske u obaranju njihovog nevidljivog F117 bombardera. Evo do kakvih rezultata su došli.

Trebalo je da to bude rutinska agresija za američkog pukovnika Darrela P. Zelka, veterana pilota Zalivskog rata 1991. Vreme nad glavnim gradom Srbije, u noći 27. marta 1999., bilo je olujno. Samo nekoliko agresorskih NATO aviona podiglo se na nebo da sprovede operaciju bombardovanja započetu od ove alijanse. Zelko je trebao da lansira “svega” dva laserski navođena projektila i da se vrati u svoju bazu u Italiji.

Niko nije ni pomislio da će tačno u 20:15 časova po lokalnom vremenu, mladi pukovnik Vojske Jugoslavije uraditi ono što se mislio da je nemoguće. Njegovi ljudi su videli Zelkovog ”nevidljivog” F117 bombardera.

Buđanovci: Delovi bombardera završili i na poljskom VC-u.

Nekoliko sekundi kasnije, otvorena je vatra iz sovjetskog sistema zemlja-vazduh S-125, proizvedenog 60-tih godina. Rakete su “vrištale” ka njemu tri puta brže od brzine zvuka. Jedna je pogodila. Pukovnik Zelko je bio primoran da se katapultira, dok je njegova letelica, čudo najsavremenije tehnologije “nevidljivih” aviona padala na zemlju u oblaku plamena. To je bio prvi i jedini put da je F117 oboren. Njega su spasili nekoliko sati kasnije.

Kako su to (Srbi) uradili? Kako može jedna relativno nerazvijena vojska, koja koristi zastarelu sovjetsku tehnologiju, da obori jedan od najnaprednijih ratnih aviona na svetu? Avion koji je trebalo da bude nevidljiv za radara? Kao što možete zamisliti, postoji nekoliko teorija. Ući ćemo duboko u pretpostavke “šta-ako” i istražiti ih detaljno.

Teorija 1 – Čista sreća

Vojska Srbije je prisluškivala američke i NATO UHF i VHF radio veze i komunikacije, koje su začudo bile nekodirane na osmatranje. Ovo, u kombinaciji sa činjenicom da su piloti “nevidljivih” koristeći iste ulazne i izlazak kanale znači da su oni mogli da razrade opštu sliku oblasti gde je ovaj avion trebalo da bude i kada je trebalo da bude tamo.

Teorija 2 – Visoka modifikacija radara

Postoji teorija da je srpska vojska modifikovala zastareli sovjetski radara da radi na dužim talasnim dužinama. Dakle, kada je otvorio vrata da izbaci bombe, na radaru su mogli da vide avion. Ali korišćenje povećane talasne dužine zahtevalo bi modifikaciju radarske antene. Takve modifikacije nije lako odraditi, neophodna je napredna tehnologija za testiranje opreme i znanje. Da li je moguće da se to uradi na terenu bez ispitivanja ili opreme?

Teorija 3 – Nevidljivi čovek na kiši

Zamislite da je Hari Poter obukao svoj ogrtač nevidljivosti i krenuo svojim putem iz dvorca, u trenutku kada je počela da pada kiša. Iako su drugi čarobnjaci i veštice možda neće moći direktno da ga vide, uočili bi skretanje kiši po njegovoj formi. Želite da vidite nešto nevidljivo? Obezbedite medijum i potražite poremećaj oko njega.

Spekulisalo se da je pukovnik Dani (Zoltan) prisluškivao mrežu državne mobilne telefonije tražeći da nađe i locira određeni poremećaj. Ali kako bi oni to izveli? Da li bi nevidljivi lovac, ili bilo koji drugi sličan avion, prouzrokovao vidljivi poremećaj u frekvenciji radio talasa? Ako bi mogao, kako ga otkriti?

Teorija 4 – Vi ste na potezu

Kako biste vi otkrili nevidljiv avion?

(Hakadej.com)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …