Home / SPEKTAR / KOJIM TAJNIM ORUŽJEM JE RUSKI AVION „UGASIO“ SVU ELEKTRONIKU NA AMERIČKOM RAZARAČU

KOJIM TAJNIM ORUŽJEM JE RUSKI AVION „UGASIO“ SVU ELEKTRONIKU NA AMERIČKOM RAZARAČU

Sukhoi Su-24_rusija avion

Nemačko izdanje RIA Novosti piše o skorašnjem veoma zagonetnom „incidentu“ u Crnom moru kada je ruski ratni avion „Suhoj“ čak 12 puta  proleteo veoma blizu, američkog broda-razarača „Donald Kuk“. Epilog te priče bilo je masovno javljanje posade razarača psihologu zbog halucinacija, ali i napuštanje službe.

Kako pišu Novosti, ruski bombarder Su-24, koji je opremljen najsavremenijim sistemom za radio-elektronsko suzbijanje je taktički primenjen u Crnom moru, i to protiv modernog sistema upravljanja „Aegis“ na razaraču „Donald Kuk“.

Istinitost ove verzije događaja, o kojoj se intenzivno raspravlja u ruskim masovnim medijima, takođe potvrđuje Pavel Zolotarev, zamenik direktora Instituta za SAD i Kanadu Ruske akademije nauka:

– Dana 10. aprila, razarač Donald Kuk“, naoružan krstarećim raketama Tomahavk uplovio je u neutralne vode Crnog mora. Cilj je bio da se izvrši nasilna akcija i demonstracija sile u kontekstu položaja Rusije u odnosu na Ukrajinu i Krim. Pojava američkih ratnih brodova u tim vodama je u suprotnosti sa Konvencijom o karakteru i vremenu boravka ratnih brodova ne-priobalnih zemalja u Crnom moru.

Kao odgovor, Rusija je poslala nenaoružani avion Su-24 da kruži oko američkog razarača. Ovaj avion je, međutim, kako veruju stručnjaci, opremljen sa najnovijim ruskim radio-elektronskim borbenim kompleksom. Prema ovoj verziji, „Aegis“ je detektovao pristup mašine iz daljine, što je izazvalo borbenu uzbunu. Sve je išlo prema planu, američki radari su očitali ruske avione. Ali iznenada im nešto gasi sve ekrane. „Aegis“ nije radio, rakete nisu mogli da dobiju zadatu metu. Su-24 je leteo iznad palube razarača i imitirao raketni napad na metu. Nakon toga, mašina okrenuta i ponovljen je manevar, naime dvanaest puta.

Sudeći po svemu, pokušaji posade da se da se vrati „Aegis“ u stanje funkcionisanja nisu uspeli, kao ni da daju ciljnu raspodelu sredstava za protivvazdušnu odbranu. Odgovor Rusije vojnom pritisku od strane SAD bio tiho poražavajući, kaže Pavel Zolotarev.

– To je prilično originalna demonstracija. Poslat je bombarder bez naoružanja, ali sa aparatom za radio-elektronsko suzbijanje radio merila neprijatelja na brodu. Taj razarač je opremljen najmodernijom raketnim sistemom za odbranu iz vazduha. Ali ima značajan nedostatak u ovom slučaju. To su opcije za praćenje. Takvi sistemi su se pokazali svoju dobro kada je u pitanju nekoliko brodova, ako nekako mogu da koordiniraju svoje akcije. U ovom slučaju, to je bio samo jedan razarač. I po svemu sudeći, algoritam za funkcionisanje merenja radio opreme na razaraču u sistemu Aegis upotrebom ruskog sistema za radio-elektronsko suzbijanje nije radio. Dakle, to nije bila samo nervozna reakcija na nadletanje, koje je pripadalo uobičajenoj praksi samo tokom Hladnog rata. Tu je odgovor u modernom sistemu, biti iznad svih informacija.

uss donald cook rt 650x365 Šta su Rusi zaista upotrebili nad posadom razarača Donald Kuk?

Donald Kuk

Posle ovog događaja brod „Donald Kuk“, kako je prijavljeno inostranim sredstvima informisanja, brzo je prispeo u luku u Rumuniji. 27 članova posade je podnelo ostavku. Svih ljudi 27 napisalo da nisu imali nameru da stavi svoj život na kocku. To je indirektno potvrdila i izjava iz Pentagona. Tvrdi se da je ova akcija demoralisala posadu američkog broda.

Kakav uticaj, ako ga ima, će izazvati incident u Crnom moru, kada su u pitanju SAD? Prognoza Pavela Zolotareva je:

„Verujem da će Amerikanci nekako promeniti mišljenje o savršenstvu sistema, Aegis. To bi bio čisto vojni aspekt. U političkom smislu, bilo bi teško da ne bude nikakvih demonstracija, koraci slede sa ove strane ili druge. To je dovoljno. Međutim, ovo je veoma neprijatan trenutak za Amerikance. Sve u svemu, odbrana raketnim sistemom koji oni razvijaju guta kolosalna sredstva. Najnovija komponenta, sistem postavljen na brod, „Aegis“, je takođe pokazao svoje nedostatke.

Sistem sa kojim je ruski Su-24 stavio američki razarač „Donald Kuk“ u stanje šoka, nosi oznaku „Kibini“. Ovo je naziv planinskog masiva na poluostrvu Kola iza Arktičkog kruga. U „Kibini“ je najnoviji kompleks za radio-elektronsko potiskivanje neprijatelja. Sa njom će, sva je perspektiva, svi ruski avioni biti opremljeni. Nedavno, kompleks je ispitan u ratnoj vežbi na test polju u Buratiji. Sudeći po izgledima, testovi su bili uspešni, jer je sada odlučeno da se testira kompleks pod veoma realnim uslovima.

(De.ria.ru,Pravda)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …