Home / SPEKTAR / LETEĆI TERMINATOR: Ruski lovac šeste generacije- najveći košmar Zapada

LETEĆI TERMINATOR: Ruski lovac šeste generacije- najveći košmar Zapada

avion- laser- ratPrvi let ruskog hipersoničnog borbenog aviona šeste generacije planiran je do 2025. godine, izjavio je Vladimir Mihajlov, direktor Ujedinjene avio-proizvodne korporacije, zadužen za vojnu avijaciju.

Oblik aviona je već definisan. Radi se o višenamenskom supermanevarskom jednosedu, napravljenom od kompozitnih materijala, koji će koristiti stelt tehnologiju i razvijati brzinu do nekoliko maha.

Pritom, hipersonični avion bi mogao da se koristi i kao bespilotna letelica, i biće opremljen raketama velikog dometa.
Pre šest godina su se pojavile informacije da Rusija razvija lovce šeste generacije, koji će zameniti avion T-50, poznatiji kao „Suhoj Pak FA“. To je, inače, višenamenski lovac koji će postati deo ruske avijacije naredne godine.

Istovremeno, avion šeste generacije razvijaju i SAD. Interesantno je da je kompanija „Boing“ počela da se bavi projektom „F/A-XX“ nakon što je Rusija počela testiranje lovca T-50.

Stručnjaci ističu da bi avioni nove generacije trebalo da budu opremljeni hipersoničnim „pametnim“ raketama, koje bi mogle da „prevare“ savršene sisteme PVO. Takođe, ne isključuje se ni korišćenje laserskog i elektromagnetskog naoružanja.

Vojni analitičar Vladislav Šurigin kaže da je prelazak na hipersoničnu tehnologiju, kao i stvaranje idealne bespilotne letelice prioritet u modernoj avijaciji.
„Rusija razvija i dronove i hipersoničnu tehnologiju, recimo, u navođenim raketama.

Ali kako bismo napravili hipersonični avion šeste generacije, trebalo bi da iskoristimo sva prethodna dostignuća, da razradimo novi motor i principijelno novi trup. Da ne pominjem naoružanje, jer taj avion bi trebalo da bude ne samo najbrži od svih postojećih, nego i da nadmaši konkurente kada je reč o borbenim kapacitetima i radarskim kompleksima“, ističe Šurigin.

(rs.sputniknews.com)

 

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …