Home / SPEKTAR / MISTERIJA „ISKRIVLJENE ŠUME“: ŠTA JE UZROK NEPRIRODNOG OBLIKA DRVEĆA?!- VIDEO

MISTERIJA „ISKRIVLJENE ŠUME“: ŠTA JE UZROK NEPRIRODNOG OBLIKA DRVEĆA?!- VIDEO

„Iskrivljena šuma“ pored grada Grifino u Poljskoj poznata je po svojim zakrivljenim stablima. Iako postoje mnoge teorije koje su pokušale da objasne ovaj fenomen, pravi razlog još nije poznat.

U ovoj šumi nalazi se oko 400 borova koji rastu zakrivljeni pod uglom od 90 stepeni, a kod većine to zakrivljenje je usmereno prema severu. Još čudnije je to što su ova stabla okružena još većom šumom gde je sutuacija potpuno normalna. Procenjuje se da su stabla zasađena 1930- ih godina i da su bila stara između sedam i deset godina kad ih je zadesila nepoznata sila koja je prouzrokovala njihovu zakrivljenost.

Šta je uzrokovalo ovakav zakrivljeni rast drveća? Ovo su neka od dosadašnjih objašnjenja.

Gravitacija: Neki smatraju da fluktuacije u gravitaciji ili jedinstveno gravitaciono povlačenje u ovom području mogu biti razlog ali ne postoje nikakvi dokazi koji bi poduprli ovu bizarnu teoriju. Gravitacija predmete povlači prema dole a ne na stranu.

Sneg: Nešto verovatnija, ali i dalje poprilično neverovatna teorija kaže da su velike količine snega izravnavale stabla kroz duži vremenski period dok su još bila mlada. Ali, i to je vrlo sporan scenario jer stabla u okolnoj šumi rastu savršeno normalno. Bilo bi veoma neobično da snežne oluje utiču samo na jedan deo šume a na drugi ne.

Rat: Jedno od popularnijih objašnjenja ovog fenomena je da su tokom invazije na Poljsku u Drugom svetskom ratu neprijateljski tenkovi prolazili kroz tu šumu i sravnili mlada stabla sa zemljom. Stabla su ponovo narasla, ali iskrivljena. Ali, opet se postavlja pitanje zašto je iskrivljen samo jedan mali deo šume? Dok se vreme poklapa jer su stabla zasađena za vreme Drugog svetskog rata, poprilično je neverovatno da su stabla uopšte preživela teške tenkove koji su prošli preko njih.

Čovek: Zadnji uzrok koji se navodi je i najdosadniji, a prema njemu, ova zakrivljenost stabala rezultat je čovekovog delovanja. Ovo objašnjenje ima smisla jer su sva zakrivljena stabla gotovo identična. Tokom 30 – ih godina 20. veka, lokalni farmeri sadili su stabla, oblikovali ih i koristili za, na primer, izradu nameštaja ili brodova. Deo teksta iz dela „Wooden wessel Ship Construction“ podupire ovu ideju.

„Hrastovi iz severnih delova Evrope bili su dobri za izgradnju ravnih dugih dasaka ali kvrgavi engleski hrast bio je najbolji za osnaživanje broda i njegovu unutrašnjost. Stabla su se namerno savijala različitim procesima kako bi se mogla iskoristiti kao materijal za gradnju“.

Invazija na Poljsku tokom Drugog svetskog rata najverovatnije je prekinula ovu praksu i onemogućila farmere da završe posao izgradnje pa su ovakva zakrivljena stabla ostala neiskorištena.

Gradić Grifino bio je uništen tokom rata i nije ponovno obnovljen sve do 1970- ih godina kada je na tom području izgrađena elektrana a ova činjenica bi mogla objasniti zašto niko od sadašnjih stanovnika ne zna razlog koji stoji iza zakrivljenosti ovih stabala.

(Novi Magazin)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …