Home / SPEKTAR / MISTERIOZNE PLOČE U VIMINACIJUMU: Pronađene tajanstvene poruke na srebru i zlatu, naučnici dešifruju zagonetke..

MISTERIOZNE PLOČE U VIMINACIJUMU: Pronađene tajanstvene poruke na srebru i zlatu, naučnici dešifruju zagonetke..

5004Foto: Tanjug

– Poruka na srebrnom svitku ispisana je isključivo simbolima i potpuna je zagonetka. Druga poruka je ispisan grčkim alfabetom, ali ne na grčkom jeziku, već na nekom neobičnom blisko istočnom – kaže prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta SANU i rukovodilac projekta Viminacijum

Na nalazištu Viminacijum, arheolozi su, iskopavajući rimsku nekropolu u zaleđu termoelektrane Kostolac, pronašli tajanstvene poruke moćnim božanstvima ugrebane na lamelama, komadima finog, tankog srebrnog i zlatnog lima, koje su sahranjene sa pokojnicima u specijalnim kapsulama.

Naučnici su ostali zatečeni jedinstvenim nalazima, kakvi još nisu viđeni na teritoriji koju je pokrivao antički Rim, od Azije do Britanije.

– Poruka na srebrnom svitku ispisana je isključivo simbolima i potpuna je zagonetka. Druga poruka je ispisan grčkim alfabetom, ali ne na grčkom jeziku, već na nekom neobičnom blisko istočnom – kaže za Novosti prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta SANU i rukovodilac projekta Viminacijum.

Na toj drugoj ploči zasad su filolozi prepoznali samo imena nekih bliskoistočnih bogova i demona koji se prizivaju da pomognu onom ko nosi amulet.

Tokom jučerašnjeg dana stručnjaci su uspeli da pročitaju imena božanstava i demona sa zlatne lamele pronađene u dečjem grobu u Viminacijumu. Međutim, umesto odgovora, dešifrovan tekst ponudio je samo nova pitanja. U njemu se prizivaju Baal, u jevrejskoj bibliji lažni bog, i Jahve (Jehova) koji je pravi i jedini hebrejski bog, a tu tradiciju je preuzelo i hrišćanstvo.

Pored njih u tekstu su prepoznata imena moćnih božanstava ili demona.

– Veoma je moguće da su pokojnici bili pripadnici nekih ranohrišćanskih sekti – kaže doktorand Ilija Danković, arheolog viminacijumskog naučnog tima koji je otkrio tajanstvene lamele:

– Ne može se rano hrišćanstvo tumačiti na osnovu današnjeg. Sve do velikih sabora na kojima su utvrđena zvanična jevanjđelja i pravila, hrušćani su bili organizovani u malim zajednicama s veoma različitim i često suprostavljenim kultovima.

(Telegraf.rs)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …