Home / SPEKTAR / NAUČNICI ZABRINUTI: NA HIMALAJIMA SE DEŠAVA NEŠTO VEOMA OPASNO!

NAUČNICI ZABRINUTI: NA HIMALAJIMA SE DEŠAVA NEŠTO VEOMA OPASNO!

kraj sveta smak armagedon potop

 Jezera koja su se formirala i proširila na Mont Everestu mogla bi da ugroze naselja na nižim visinama ukoliko se voda izlije iz njih, saopštili su naučnici koji su obišli ovo područje prvi put posle zemljotresa u aprilu 2015. godine.

Vodene površine na glečeru Kumbu, na Himalajima, proširili su se i spojili u veća jezera. Planinari moraju da pređu ove vodene površine na putu ka najvećem svetskom planinskom vrhu.

Ubrzano topljenje glečera u regionu izaziva zabrinutost u vreme kada se beleži rast globalne prosečne temperature, preneo je Bi-Bi-Si.

Naučnici upozoravaju da bi novoformirana glečerska jezera mogla da se izliju i izazovu ljudske žrtve i materijalnu štetu na planinskim padinama.

„Pre desetak godina postojale su pojedinačne bare na glečeru Kumbu, ali su one u poslednjih pet godina počele da se šire i spajaju“, izjavila je En Rouan, koja je predvodila naučni tim sa univerziteta u Šefildu i Lidsu.

Ona je rekla da se čini da glečer nestaje, zbog čega bi mogla da se formiraju nova velika i potencijalno opasna jezera.

Tim doktorke Rouan proučio je satelitske snimke glečera Kumbu od pre 15 godina, a obavio je i tri terenska istraživanja od 2009. godine.

Naučnici su utvrdili da se delovi donjeg regiona glečera smanjuju zbog topljenja leda. Oni su izmerili da se površina glečera smanjuje u poslednjih 15 godina tempom od dva metra godišnje.

Za razliku od glatkih glečera u drugim delovima sveta, glečeri na Himalajima često su pokriveni komadima šljunka, stena i peskom, a takav je i Kumbu.

(Srna, BBC)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …