Home / SPEKTAR / OTKRIVENE TAJNE BELEŠKE DŽORDŽA BUŠA U TRENUTKU NAPADA NA BLIZNAKINJE: Da li su ih Amerikanci namerno sad objavili?

OTKRIVENE TAJNE BELEŠKE DŽORDŽA BUŠA U TRENUTKU NAPADA NA BLIZNAKINJE: Da li su ih Amerikanci namerno sad objavili?

njujork- bomb- kule- amerika- sad 1
Povodom 15 godina od 11. septembra, u javnost su iznete tajne beleške razgovora tadašnjeg predsednika SAD Džorža Buša i njegovih sardanika u trenutku napada, a koje je, što je uvek činio, beležio bivši portparol Bele kuće Ari Flejšer.

Ukupno ima šest stranica beleški i jedini su originalni transkript onoga što su tadašnji predsednik SAD Džordz Buš i njegovi saradnici govorili u avionu.

– U ratu smo. Kada otkrijemo ko je ovo učinio, neću im se dopasti kao predsednik. Neko će platiti – rekao je Buš u telefonskom razgovoru tadašnjem potpredsedniku Diku Čejniju.

SAD: Porodice žrtava 11. septembra mogu da tuže Saudijsku Arabiju?

Buš je bio u poseti Floridi u trenutku napada na Njujork i Vašington, a predsednički avion se vinuo se u vazduh čim se saznalo za udare.

– Uvek vodim beleške. Tako radim svoj posao – rekao je Ari Flejšer agenciji Rojters, a prenosi Indeks.hr:

– Ali 11. septembra to je bilo posebno važno jer sam morao zapisati šta je predsednik rekao i radio. Zalepio sam se za stolicu ceo dan, slušao i zapisivao.

Iako su neki delovi poznati javnosti, Flejšer beleške dosad nije objavio u celini. Iz beleški se vidi da su Buša preplavile sirove emocije i da je bio nestrpljiv da se osveti.

– Ne mogu da dočekam da saznam ko je to učinio. A kad saznam, nećemo ga samo pljusnuti po ruci – rekao je.

Flejšer opisuje i kako je Buš pokušao da uveri tajnu službu da se što pre vrate u Vašington, ali mu to nije pošlo za rukom – predsednički avion je prvo sleteo na aerodrom u Luizijani, pa u bazu u Nebraski, a u Vašington su sleteli tek uveče.

“Želim kući što pre. Ne želim da me taj neko drži izvan Vašingtona – rekao je Buš misleći na organizatora napada.

– Naši ljudi kažu da još nije sigurno – rekao je jedan od saradnika, dodavši da isto misli i Čejni.

U Flejšerovim beleškama nalazi se i rečenica koju su u avionu čuli u komunikaciji s tlom: “Anđeo je idući”. Pošto je šifrovano ime za predsednički avion tog dana bio “anđeo” u avionu su pomislili da su iduća meta napada.

Zato su pripadnici tajne službe stali pred vrata kokpita za slučaj da se napadač nalazi u avionu. Kasnije se ispostavilo da se radilo o greški u komunikaciji.

(Telegraf.rs / Indeks.hr)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …