Home / SPEKTAR / PRETI NEZAPAMĆENA KATASTROFA: Razorni zemljotres ugroziće 140 miliona ljudi! (VIDEO)

PRETI NEZAPAMĆENA KATASTROFA: Razorni zemljotres ugroziće 140 miliona ljudi! (VIDEO)

zemljotres- poplavaS obzirom da naučnici barataju s premalo podataka iz istorije zemljotresa na području južne Azije, geolozi za sada ne mogu da predvide kada će se zemljotres dogoditi, ali navode da će verovatno biti magnitude između 8,2 i 9

Naučnici su upozorili da “gigantski zemljotres” preti području u južnoj Aziji i da bi posledice te prirodne katastrofe moglo da oseti 140 miliona ljudi.

S obzirom da naučnici barataju s premalo podataka iz istorije zemljotresa na području južne Azije, geolozi za sada ne mogu da predvide kada će se zemljotres dogoditi, ali navode da će verovatno biti magnitude između 8,2 i 9.

– Mi ne znamo koliko dugo će proći da se dogodi – izjavio je vođa istraživanja Majkl Stikler sa Univerziteta Kolumbija.

– Ne možemo reći da je neizbežan u sledećih 500 godina. Ali, svakako možemo da vidimo da se on ‘gradi.

Najnovija saznanja o “gigantskom potresu” rezultat su 13-godišnjeg praćenja kretanja ispod zemljine kore, područja gde se dodiruju indijska i sudanska tektonska ploča (ploča Sunda). Iako su naučnici i ranije znali da postoji “napetost” između ove dve ploča, pretpostavljali su da one jedna pored druge samo klize horizontalno, a što može uzrokovati samo manje potrese.

Ali, nakon što su u svojim naučnim istraživanjima između 2003. i 2013. koristili satalite kojim se mogu posmatrati ispod površinske aktivnosti zemlje, međunarodni tim naučnika otkrio je da Bangladeš zapravo leži na ogromnoj subdukcijskoj zoni (područja na kojima jedna ploča tone pod drugu).

Konkretno, u ovom slučaju to znači da se indijska ploča gura ispod sudanske ploče i to, izmerili su za 17 milimetara po godini.

Ovo je prvi put da su naučnici otkrili subdukcijsku zonu ispod površine zemlje.

Podaci do kojih su došli pokazuju da je u opasnosti područje u obimu od oko 250 kilometara, a na “vulkanu” koji bi mogao da uzrokuje katastrofalni potres je i glavni grad Bangladeša Daka. To za stanovništvo ovog područja znači godine neizvesnosti i straha.

– Neki od nas već dugo su sumnjali na tu opasnost, ali nismo imali konkretne podatke. Sada imamo podatke i model, a možemo proceniti i snagu potresa – zaključio je Stekler, a prenosi Sciencealert

Neki od najvećih potresa koji su zabeleženi u istoriji u subdukcijskim zonama jesu potres koji je 2004. godine pogodio Indijski okean, kada je poginulo oko 230.000 ljudi i katastrofalni zemljotres koji je 2011. pogodio Japan.

(Telegraf.rs / N1info.com)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …