Home / SPEKTAR / PRVI PUT U ISTORIJI SAD ODOBRENA TUŽBA PROTIV PREDSEDNIKA DRŽAVE

PRVI PUT U ISTORIJI SAD ODOBRENA TUŽBA PROTIV PREDSEDNIKA DRŽAVE

barak-obama
Prvi put u istoriji Amerike, Kongres je odobrio tužbu protiv predsednika Sjedinjenih Američkih država.

Sa većinom glasova, Predstavnički dom SAD je podržao  Džona Benera u odluci da optuži predsednika Obamu u vezi „Obamacare“ zakona. Bener i ostali republikanci se slažu da je Obama zloupotrebio svoj konstitucionalni autoritet tako što je jednoglasno produžio rokove zakona, posebno one koje se odnose na mandat kažnjavanja poslodavaca.

Predsednik je odložio mandat po kojem se kažnjavaju poslodavci koji su odbili da obezbede zdravstveno osiguranje svojim zaposlenima, prvo od 2013. do 2014., a sad ponovo do 2015. Ako bi tužba prošla, Obama bi morao da usvoji zakon po rasporedu koji je prvobitno odredio Kongres.

Pre glasanja, Bener je jasno naglasio da tužba ne predstavlja još jedan od pokušaja obrtanja vlasti između demokrata i republikanaca, podvukavši da bi učinio isto da je republikanski predsednik u pitanju.

Obama je pre glasanja iskritikovao republikance što se obračunavaju sa njim umesto da se pozabave ozbiljnim pitanjima kao što su ekonomija ili kriza na granici sa Meksikom.

Iako je ovo prvi put da Kongres tuži predsednika, pojedinci su jednom prilikom već tužili šefa države.

Da bi Benerova tužba prošla, on mora da dokaže da je naneta materijalna šteta Predstavničkom domu što nikad ranije nije bilo uspešno.

(Web-tribune.com)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …