Home / SPEKTAR / RUSI SPREMAJU NOVI AVION SUDNJEG DANA- NEUNIŠTIVI ILJUŠIN, OTPORAN I NA ATOMSKI RAT! (VIDEO)

RUSI SPREMAJU NOVI AVION SUDNJEG DANA- NEUNIŠTIVI ILJUŠIN, OTPORAN I NA ATOMSKI RAT! (VIDEO)

Clip

Nova, treća generacija aviona komandnog centra, poznatih i kao avioni „sudnjeg dana“, pojaviće se u Rusiji za pet do sedam godina, kaže direktor Zajedničke mašinske korporacije Aleksandar Jakunjin.

„Upravo završavamo predaju druge generacije takvog aviona Ministarstvu odbrane i već radimo na sledećem“, ocenjuje on i dodaje da se ove letelice uključuju u opšti sistem komandovanja armijom, ali da su predviđene i za upotrebu u kriznim situacijama – u slučaju da komandni punktovi i veze na zemlji budu izbačeni iz stroja.

Osim toga, vazduhoplovni komandni punktovi odlično funkcionišu kad radno okruženje mora brzo da se prmeni.

„Treća generacija aviona biće savremenija, s još sofisticiranijim kanalima prenosa podataka, što obezbeđuje nov nivo komunikacije i operativnog upravljanja. Oni će biti poslednja karika u novoj vosci ASU (automatizvani sistem upravljanja), čija se modernizacija upravo vrši“, navodi Jakunjin.

Ovakvi komandni centri u vazduhu su, prema Jakunjinovim rečima, strateški „štabovi sa krilima“, odakle može da se upravlja svim vidovima i rodovima vojske, uključujući Vazdušno-svemirske i pomorske snage.

Ove letelice zovu avionima „sudnjeg dana“ (doomsday planes) jer se pretpostavlja da će biti korišćeni ako u slučaju nuklearnog rata bude uništena struktura komandovanja na zemlji. Najpoznatiji modeli ovih aviona su američki E-4B, u čijoj osnovi je struktura „boinga 747“, i ruski Il-80, u čijoj osnovi je putnički Il-86.

Pogledajte video:


(Itar-Tass)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …