Home / SPEKTAR / SENZACIONALNI KONAČNI DOKAZ U HAGU: Izetbegovićeva vojska pobila muslimane na Markalama

SENZACIONALNI KONAČNI DOKAZ U HAGU: Izetbegovićeva vojska pobila muslimane na Markalama

Bivši pripadnik obezbeđenja Alije Izetbegovića izjavio je da su napad na pijacu Markale organizovali Izetbegović i islamski verski poglavar Mustafa Cerić.

izetbegovic

Osim toga, on je svedočeći u odbranu Ratka Mladića istakao da su napad sproveli generali Armije BiH.

Svedok je – pod pseudonimom GRM-116, skrivenog lika i elektronski izmenjenog glasa – izjavio da je kao pripadnik specijalne jedinice “Biseri”, 1992-94. bio u obezbeđenju Predsedništva BiH koje je zasedalo u zgradi Narodne banke u Sarajevu.

Mladićev branilac Miodrag Stojanović u sudnici je citirao dokument vlasti BiH, kao potvrdu da je svedok zaista bio u jedinici “Biseri”.

GRM-116 tvrdio je da je imao priliku da čuje šta su predsednik Predsedništva Izetbegović, reis-ul-ulema Mustafa Cerić, general Sefer Halilović i drugi zvaničnici govorili na sastancima.

“Najsnažniji uticaj” na Izetbegovića, prema njegovim rečima, imao je reis-ul-ulema Cerić, a njihov glavni cilj bio je da izazovu intervenciju Zapada na strani Muslimana “izazivanjem masovne patnje” u Sarajevu i Srebrenici.

Kako kaže, reis Cerić je “brzo ubedio” Izetbegovića da je “to ispravno” i da se “žrtve moraju podneti”.

markale- pijaca- bosna- rat

Govoreći o napadu na Markale, GRM-116 posvedočio je da je “ta ideja potekla od reisa, a sproveli su je generali Halilović i Mustafa Hajrulahović zvani Talijan”.

“Njih dvojica izneli su taj plan da se minobacač postavi u pravcu Špicaste stijene, kod sela Mrkovići, jer se znalo da Srbi tamo imaju artiljeriju koja gađa često, tako da se ta granata utopi u tu paljbu”, rekao je.

“Alija i reis su to prihvatili, a Sefer se okrenuo ka Talijanu i rekao: ‘Talijan će to…’”, opisao je svedok, naglašavajući: “Bio sam prisutan kada je Alija to odobrio”.

Na sledećem sastanku, međutim, Halilović je izvestio da “prvi pokušaj nije uspeo” jer je “granata pala na neki krov blizu Markala”, a zatim je, za novi pokušaj, čekano da na osmatračkom položaju Unprofora bude ista posada, sa kojom je postojao dogovor da “ne broje naše granate”.

alija- izetbegovic- mustafa- ceric

“Alija im je rekao: Pokušajte ponovo. Oni su otišli i uskoro smo čuli šta je bilo s Markalama”, izjavio je GRM-116.

Prema optužnici koja generala Mladića (73), ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva, granata, koja je 5. februara 1994. ubila 66, a ranila 140 građana, na Markale je bila ispaljena sa položaja VRS.

Izetbegović i reis-ul-ulema Cerić susretali su se, prema rečima svedoka, i sa komandantom 28. divizije ABiH u Srebrenici Naserom Orićem. Naložili su mu da organizuje napade na okolna srpska sela kao bi “isprovocirao Srbe da granatiraju Srebrenicu, ne bi li izazvao međunarodnu intervenciju protiv Srba”.

“Čuo sam kako pričaju da Naser dobro obavlja posao”, kazao je GRM-116, koga će sutra unakrsno ispitivati tužioci.

General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici: progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-95.

(B92)

Check Also

OTAC MI JE UBRIZGAO ŠPRIC KRVI ZARAŽENE HIV-om: IMAM SIDU, A SAD SAM SAZNAO I ZAŠTO JE TO URADIO.. (VIDEO)

Kada je otac Brajana Džeksona ubrizgao svom sinu špric pun krvi zaražene sidom, nadao se …