Home / SPEKTAR / ŠTA SE DEŠAVA: OZONSKI OMOTAČ SE OBNAVLJA A RUPE SE ZATVARAJU, NIKO NE ZNA ZAŠTO! (VIDEO)

ŠTA SE DEŠAVA: OZONSKI OMOTAČ SE OBNAVLJA A RUPE SE ZATVARAJU, NIKO NE ZNA ZAŠTO! (VIDEO)

Zloglasna rupa u ozonskom omotaču je otkrivena pre oko 40 godina, a omotač se sada postepeno obnavlja i trebalo bi da se rupa delimično zatvori u narednih 5 godina, navela je senzacionalno NASA.

planeta-zemlja-svemir

Američka svemirska agencija je, otkrivajući novi sistem za praćenje ozonskog omotača po imenu SAGE III, rekla kako dokazi upućuju na to da se ozonski omotač obnovio u poslednjih 18 godina.

Rupa u ozonskom omotaču, koji je blokirao štetno UV zračenje sunca, bila je jedan od najvećih ekoloških skandala sedamdesetih godina 20. veka kada se pojavila, što je dovelo do zabrane upotrebe freona (CFC) u aerosolima i frižiderima.

Ozonski omotač je stratosferski sloj gasa ozona koji se nalazi na oko 15-45 kilometara iznad Zemlje i služi kao zaštita od štetnog ultraljubičastog zračenja koje emituje sunce, a koje može da uzrokuje rak kože i kataraktu kod ljudi, ali i da ugrozi biljke i životinje.

500

Mnoge države su 1987. godine potpisale Montrealski protokol s ciljem zaštite ozonskog omotača ograničavanjem upotrebe ili potpunom zabranom određenih hemikalija.

Upotreba hlora, jednog od najvećih zagađivača ozona, nastavila je da opada do 1997. godine, a onda je NASA pokrenula studije koje su pokazale da se ozon obnavlja.

Instrument SAGE III, nadograđena verzija tehnologije iz devedesetih godina, postavljena je na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) kako bi se nadgledalo obnavljanje ozona.

Istraživači su otkrili da čak i 1% promene u ozonskom omotaču može da dovede do porasta raka kože od 4%.

U intervjuu o instrumentu SAGE III, NASA-in projektni naučnik, Džo Zavodni, rekao je: „Možemo očekivati obnavljanje ozona do 2020. godine na osnovu modela koje smo kreirali. Trebalo bi da se obnovi otprilike polovina omotača koja je nestala između 1980. i 1997. godine“.

Zavodni je takođe rekao: „Ljudska aktivnost na planeti je počela znatno da utiče na okolinu, bilo da je to krčenje šuma u Amazonu, zagađivanje lokalnih reka ili ispuštanje stvari u atmosferu. Moramo da pratimo šta se dešava i kako mi zapravo utičemo na planetu“.

Međutim, potrebno je preduzeti dodatne mere u zemljama u razvoju kako bi se osiguralo da se rupa u potpunosti zatvori.

Na primer, u Ruandi tek treba da se odobri zakon po kom će se freoni isključiti iz upotrebe u opremi za hlađenje.

500

Fatima Mede, sekretarka nigerijskog federalnog ministarstva za ekologiju, rekla je: „Preko 98% supstanci koje uništavaju ozon je eliminisano primenom Montrealskog protokola, što pokazuju naučni dokazi.

Ozonski omotač se obnavlja i očekuje se da će se u potpunosti obnoviti do polovine ovog veka“.

Ona je rekla da će se nastavkom primene protokola izbeći milioni slučajeva raka kože i milioni slučajeva katarakte, ali i da će se postići značajan napredak u poljoprivredi.

U međuvremenu, stručnjaci na Kubi su počeli da razvijaju postrojenje prema japanskoj tehnologiji koje će uništavati supstance koje razaraju ozonski omotač.

Čak 2.500.000 frižidera i skoro 300.000 klima-uređaja tek treba da se uništi.

Pogledajte video:

(Webtribune.rs)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …