Home / SPEKTAR / SUPERSONIČNA LETEĆA SMRT: Novi ruski lovac MiG-41 razvija brzinu od 4.500 km/h i presreće sve hipersonične udarne bespilotne letelice! (VIDEO)

SUPERSONIČNA LETEĆA SMRT: Novi ruski lovac MiG-41 razvija brzinu od 4.500 km/h i presreće sve hipersonične udarne bespilotne letelice! (VIDEO)

mig- 41Avio-ekspert Valentin DUDIN: U MiG su rad na novom hipersoničnom avionu počeli još 90-ih godina pod šifrom „projekat 701”.

Tada se planiraonajmoćniji borbeni avion PVO sa predviđenom brzinom do 7.000 kilometara. Ali, nije bilo dovoljno novca, a i odnos prema „odbrambenoj industriji” tadaje bio neodgovoran

A sadašnji planirani novi presretač će najverovatnije biti razvijan na osnovu MiG-31, što je sasvim logično. To je i brže, i ekonomičnije. A mogućnosti budućeg MiG-41 će višestruko nadmašivati prethodne modele.

Razvijaće 4.500 km/s i biti u stanju da presreće hipersonične udarne bespilotne letelice, koje amerikanci trenutno razvijaju, a koje su teoretski još uvek u dometu S-500 MiG-41 se još uvek nije pojavio na svetlosti dana, nisu u potpunosti poznate ni njegove glavne karakteristike i naoružanje, međutim,taj lovac-presretač već iritira potencijalne protivnik Rusije.

Jer, avion koji pretiče rakete je- značajan je argument u odvraćanju agresije.

I kroz 10 godina on će isto takospokojno i bez straha leteti nad teritorijom Amerike, kao što je to, pre 45 godina, radio njegov „deda” – MiG-25

AVION koji je istovremeno superbrzi lovac i presretač još uvek ne postoji u prirodi. Međutim, Rusija je prepuna priče o njemu.

Čak se govori da će to biti MiG-41.

Ovo znači da budući čudo-avion biti projekat zavoda OKB Mikojna. Takođe: da će taj avion značiti dalji razvoj već postojećeg čuvenog lovca MiG-31 koji se uspešno koristi u Vazdušno-kosmičkim snagama (VKS) RF.

Da će Rusija dobiti novi avion retkih mogućnosti, najavio je i komandant VKS general-pukovnik Viktor Bondarev. On je još pre godinu dana rekao da naučnici i inženjeri već rade na njemu, a da se za 2017. planira početak eksperimentalno-razvojnih radova na naprednom avio-kompleksu za «udaljeno presretanje”.

Taj avion bi trebalo da do 2025. godine uđe u naoružanje avio-pukova.

Indirektno je sve ovo potvrdio i generalni direktor Ruske korporacije za proizvodnju aviona „MiG” Sergej Korotkov, koji je dao značajnu izjavu da se već radi na razvoju najnovijeg lovca-presretača i da će od 2026. godine on ući u naoružanje VKS.

Niko, kao što se vidi, ne govori o nekom konkretnom avionu, ali je savršeno jasno da se radi o MiG-41, koji će postati naslednik najbolje tradicije lovca MiG-31.

Poznato je da se projekat lovca-presretača velikog dometa (napredni avijacijski kompleks dalekog presretanja – PAK DP) razvijenog na bazi MiG-31 realizuje u OKB.

„Mikojan” u saradnji sa Nižnjegorodskim zavodom za proizvodnju aviona „Sokol”. Razvoj je počeo još 2013. godine – u početku po nalogu Glavnokomandujućeg VKS (tada još VVS), a kasnije i po nalogu načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije.

Avion će se razvijati u okviru programa naoružavanja do 2020. godine i zameniće eskadrilu aviona MiG-31, kojih danas u naoružanju VKS ima 120 (75 su već modernizovani, a ostali će to biti u naredne 2-3 godine).

Uz sve prednosti „trideset jedinice” (on nema premca u svetu, ne samo po brzini), rok eksploatacije ovih aparata završava se 2028. godine i njima je zamena jednostavno neophodna.

Ako napravimo mali izlet u istoriju modernih domaćih presretača, nemoguće je ne podsetiti se MiG-25, koji je bio „tata” sadašnjeg MiG-31 i, samim tim, biće „deda” MiG-41.

Dakle,”deda” se prvi put proslavio u borbenim uslovima u Egiptu tokom jednog od izraelsko-arapskih ratova. Njegova pojava u nebu iznad Izraela paralizovala je avijaciju Tel-Aviva.

Prvo, zbog neobične brzine za ono vreme, drugo, zbog vrhunske radarske stanice REB „Smaljta”, koja je tog lovca činila nevidljivim za američke radare, kojima je raspolagao Izrael.

Postoji i jedna anegdota o brzinskim mogućnostima MiG-25.

Jedan mladi sovjetski pilot, primetivši na ekranu radara raketu ispaljenu ka njemu, iz straha je „stisnuo puni gas”.Lovac je dostigao takvu brzinu da je pobegao raketi, ali se pilot usled ogromnog preopterećenja onesvestio.

Došao je svesti tek iznad Krimskog poluostrva, gde je sleteo na vojni aerodrom „Beljbek”. Limarija lovca bila je nagorela od brzine, ali letačke performanse nije izgubio.

Maksimalna brzina MiG-25 nikada nije izmerena. Poznato je, da je pilot-kosmonaut Svetlana Savicka na tom lovcu dostigla brzinu 2700 kilometara na sat. Brzina, ograničena pravilima bezbednosti za sve tipove MiG-25 je 2.8M, to jest 3000 kilometara na sat.

Bez prikačenog noružanja, koje „jede” bezmalo 15 procenata brzine, taj avion je, po mišljenju vazduhoplonih stručnjaka, sposoban i za 3,5 hiljada km/h.

Rakete američkog raketnog sistema MIM104 Patriot u stanju su da obore vazdušne ciljeve pri brzini od 1800 km/s do 5 Maha (ovo drugo nije potvrđeno u praksi) i, shodno tome, ne može svaka od njih uloviti ruskog lovca.

MiG-31 po brzinskim karakteristikama ne može značajno prevazići „dvadeset peticu”, ali ipak još uvek nema premca. I u narednih 10-15 godina, teško da će se u nekoj zemlji pojaviti nešto slično.

Namena MiG-31 je – detekcija i uništavanje balističkih i krstarećih raketa, različitih letećih aparata, počevši od nisko letećih bespilotnih letelica, i završno sa nisko letećim orbitalnim satelitima.

On je u stanju da uspešno uništi američke lovece 5. generacije F-22 i F-35.

Taj lovac-presretač obara vazdušne ciljeve pri brzinama do 5 Maha, koje je u stanju da detektuje na udaljenosti od 280 kilometara – zahvaljujući anteni sa faznom rešetkom, koja u ovakvom obliku ne postoji ni na jednom drugom avionu u svetu.

Presretač nosi od 5 do 9 tona borbenog tereta, njegov arsenal obuhvata razne tipove municije, uključujući i rakete dugog dometa kojima može nanositi udare samostalno, bez spoljnog navođenja. Uz to, MiG-31 može postati i leteći komandni centar.

Međutim, uprkos ovakvim izvanrednim performansama i postojanju različitih modifikacija aviona, njegov radni vek (kao što je već pomenuto) stručnjaci ograničavaju na 2025-2026. godinu. Do tog momenta treba da se pojavi lovac-presretač nove generacije MiG-41.

A glavna karakteristika tog presretača treba da bude brzina – 4500 km/h.

Taj hipersonični avion će nositi na trupu i hpersonične projektile. Najnoviji lovac će moći da ponese u orbitu i male satelite, što su u stanju da odrade i neke modifikacije MiG-31, međutim MiG-41 će imati mnogo veće mogućnosti.

„Novi presretač u MiG-u su razvijali još početkom 90-ih godina pod šifrom „projekat 701”, – kaže avio-ekspert Valentin Dudin.

– Nova koncepcija nije ličila na prethodne migovske lovce i po svojim karakteristikama trebalo je da postane najmoćniji borbeni avion PVO sa predviđenom brzino do 7.000 kilometara.

Ali, nije bilo dovoljno novca, a i odnos prema „odbrambenoj industriji” tada je bio neodgovoran. A sadašnji planirani novi presretač će najverovatnije biti razvijan na osnovu MiG-31, što je sasvim logično. To je i brže, i ekonomičnije. A mogućnosti budućeg MiG-41 će višestruko prevazilaziti prethodne modele.

On će biti u stanju da presreće hipersonične udarne bespilotne letelice, koje amerikanci trenutno razvijaju, a koje su teoretski još uvek u dometu S-500”.

MiG-41 se još uvek nije pojavio na svetlosti dana, nisu u potpunosti poznate ni njegove glavne karakteristike i naoružanje, međutim,taj lovac-presretač već iritira potencijalne protivnik Rusije.

Jer, avion koji pretiče rakete je – značajan je argument u odvraćanju agresije. I kroz 10 godina on će isto tako spokojno i bez straha leteti nad teritorijom Amerike, kao što je to, pre 45 godina, radio njegov „deda” – MiG-25.

Ne može se protiv genetike.

Pogledajte snimke:(Fakti)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …