Home / SPEKTAR / TITOV OFICIR KOČA POPOVIĆ: POSLE UDARA NA SRPSKE KADROVE, POSTALO MI JE JASNO KUDA IDEMO

TITOV OFICIR KOČA POPOVIĆ: POSLE UDARA NA SRPSKE KADROVE, POSTALO MI JE JASNO KUDA IDEMO

Narodni heroj Jugoslavije, partizanski vojskovođa i Titov disident, nazivao je Albance državljanima Srbije i Jugoslavije, za četnike je tvrdio da su izdajice, a za mitinge Slobodana Miloševića da su lažni

Narodni heroj Jugoslavije, partizanski vojskovođa, Konstantin Koča Popovićuvek je govorio šta je mislio, zbog čega se posle čistke “liberala” u Srbiji povukao iz javnog života. O Titu je govorio kao o velikom državniku čije su govore svi ostali državnici prepisivali, Albance nazivao državljanima, a ne podanicima, četnike kukavicama, dok je za mitinge Slobodana Miloševića govorio da su lažni!

Koča Popović (Beograd, 14. mart 1908. — Beograd, 20. oktobar 1992.) je bio školovani oficir i filozof, istaknuti nadrealistički pesnik, književnik, partizanski vojskovođa, ugledni diplomata i narodni heroj Jugoslavije.

Koča je bio poručnik Španske republikanske armije, a potom komandant čuvene Prve proleterske brigade (kasnije Prve proleterske divizije) tokom narodno-oslobodilačke borbe Jugoslavije.

Nakon rata je bio načelnik Generalštaba JNA, šef jugoslovenske diplomatije, te potpredsednik SFRJ. Sedamdesetih godina povlači se iz političkog i javnog života usled čistke “liberala” u Srbiji.

Gotovo da nije bilo teme o kojoj ovaj narodni heroj nije bez ustručavanja izneo svoj stav. Kao partizanski vojskovođa o četnicima je rekao:

– Ratnički spoljni izgled srazmeran kukavičluku, terminologija i simboli (mrtvačka glava) takođe. Otkud bi četnik mogao biti hrabar, kad su osnova i osnovna pobuda njihovog stava i opredeljenja kukavičluk i priznanje nemoći pred snagom okupatora? Hoće li četnici, vođe, u poslednjem trenutku, okrenuti oružje protiv Nemaca? Ipak izgleda da neće moći. To bi mogli učiniti samo ako bi nemačka vojska bila prethodno potpuno razbijena, doslovno rasterana. Pored tih materijalnih uslova za preokret isto tako malo ima i “političkih”: izdajstvo je postalo prava sadržina te politike, osnovnija od cele superstrukture, od svih kombinacija “kad dođe vreme”.

Iako se s Titom u jednom trenutku razišao, Koča Popović je o Josipu Brozugovorio s uvažavanjem i poštovanjem, pa je tako tvrdio da su svi državnici prepisivali njegove govore.

– S Titom sam bio kod 290 šefova država, vlada ili suverena, 289 su vodili beleške, šta Tito govori. Jedino Čerčil nije držao olovku u rukama – tvrdi on.

O svom razlazu s Titom, svojevremno je rekao:

Posle onoga što je učinjeno sa Srbima (srpskih rukovodstvom) postalo mi je jasnije šta se događa i kuda idemo jer je to, po mojoj oceni, bila jedna vrsta dvorskog, državnog udara. Ocenio sam to kao zaverenički obračun s legitimnim zastupnicima demokratske orijentacije u Savezu komunista, u Srbiji i u Jugoslaviji.

Zanimljivo je i to da je ovaj narodni heroj i nekadašnji šef diplomatije bio veliki protivnik teorije da su Albanci potčinjen narod.

Albanci mogu biti državljani Jugoslavije, ali ne mogu biti srpski podanici – govorio je.

Koča Popović se nije puno pojavljivao u medijima nakon raspada Titove i svoje Jugoslavije, ali ostaće zabeležena njegova izjava o mitingu Slobodana Miloševićapod nazivom “Istina” za koji je rekao da je laž:

– Nečija jednonacionalna “istina”, samim tim što je takva, ne može biti istina. Ona suzbija razboritost slobodnih građana.

(Telegraf)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …